2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kolompár Orbán csak törvényes keretek között adja át hivatalát
2011. 01. 20. 00:00

Kolompár Orbán csak törvényes keretek között kívánja átadni az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) hivatalát Farkas Flóriánnak, a roma érdek-képviseleti szervezet újonnan megválasztott elnökének.

Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselőt, a kisebbségi választásokon győztes Lungo Drom vezetőjét csütörtökön választotta elnökké az OCÖ új képviselő-testülete.

 

Az 53 tagú testület megjelent 52 képviselője a mandátumátvétel után tartott zárt alakuló ülésen egyedüli jelöltként, ellenszavazat és tartózkodás nélkül választotta meg Farkas Flóriánt. Az alakuló üléstől csak Kolompár Orbán maradt távol, mert az ellene folyó per tárgyalásán kellett megjelennie Kecskeméten.

 

Farkas Flórián a megválasztása után azt mondta: nincs mire várni, a munka még ma elkezdődik, ezért már délután megkezdik az OCÖ hivatalának átadás-átvételét. A közgyűlés tagjai az alakuló ülésen leváltották az OCÖ hivatalvezetőjét, az állás nyílt pályáztatásáig a feladat ellátásával Dobóvári Ildikót bízták meg, aki Farkas Flórián korábbi elnöksége idején már vezette az OCÖ hivatalát.

 

Kolompár Orbán az alakuló ülést követően az MTI-nek úgy nyilatkozott: gratulál Farkas Flórián elnökké választásához, a zökkenőmentes és törvényes átadás-átvétel érdekében azonban arra kéri a fideszes országgyűlési képviselőt, hogy "a törvények betartása mellett a lungo dromos képviselőket tartsa távol a hivatali dolgozóktól, ne keltsen közöttük pánikot, hiszen ők és a hivatalvezető közreműködése nélkül azt lebonyolítani nem lehet".

 

Hozzátette: ha Farkas Flórián az OCÖ hivatalát nem a törvény által előírt keretek szerint veszi át, akkor a felelősség egyedül és kizárólag őt terheli, az átadás-átvételért volt vezetőként semmilyen felelősséget nem vállalhat.

 

Kolompár Orbán szerdán, még hivatalban lévő elnökként az MTI-nek azt mondta: készen állnak az OCÖ hivatalának átadás-átvételére, de az várhatóan csak a jövő hét közepén, a megfelelő jogi eljárások és a lebonyolításért felelős munkacsoporti egyeztetések után történhet meg.

 

Az OCÖ hivatalát megfelelő pénzügyi helyzetben, csaknem 100 millió forinttal adja át a következő elnöknek - tette hozzá Kolompár Orbán.

 

Kolompár Orbán - arra utalva, hogy Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az alakuló ülést követően a testület előtt azt mondta, az előző önkormányzat vezetése lejáratta a cigányságot, és ezt jól jellemzi, hogy az elnök bírósági büntetőtárgyaláson vesz részt - úgy fogalmazott: sajnálja, hogy a kormány képviselője, aki egyházi személyiség is, negatívan értékelte személyét, és előrevetíti az ellene folyó eljárásban a bűnösségét. "Holott politikusként, az egyházi ige hirdetőjeként tisztában kellene lennie, hogy a bíróság jogerős határozatáig senki sem tekinthető bűnösnek" - tette hozzá.

 

"Bízom benne, hogy mindenki érti az ellenem folyó eljárásokat, és bebizonyosodik, hogy az általam képviselt szervezetektől nem loptam el egyetlen fillért sem. Ezt alátámasztja a főügyész és az ügyet tárgyaló bíró is" - jelentette ki Kolompár Orbán, hozzátéve, ezért nem érti Balog Zoltán "nem méltó magatartást", de megérti abból a szempontból, hogy "a politikai érdek mindenek felett áll, és az nem ismer sem istent, sem embert".