2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Farkas Flórián: az OCÖ szakmai és politikai ellensúly lesz romaügyben
2011. 01. 20. 00:00

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) "szakmai és politikai ellensúlyként, de a kormánnyal szoros partnerként" fog dolgozni a következő években - mondta Farkas Flórián.

Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, romaügyi miniszteri biztos, a kisebbségi választásokon  győztes Lungo Drom vezetője, akit egyedüli jelöltként, ellenszavazat és tartózkodás nélkül választott meg elnökévé az OCÖ alakuló közgyűlése, úgy fogalmazott: vége a megélhetési politizálásának, annak, hogy bizniszként árulják a cigányságot.

 

Hozzátette: a Lungo Drom politikája a szakmaiságra, az erkölcsiségre és a törvényességre épül, ezért csak olyanok kerülhettek fel a választások során az országos listára, akik erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkeznek.

 

A roma politikus úgy fogalmazott: csak azokért fognak dolgozni, akik tenni akarnak magukért. Az OCÖ új elnöke bejelentette: találkozót kezdeményeznek a miniszterelnökkel, hogy megvitassák szervezetük romaprogramját, és a sikerük érdekében minden tárcavezetővel egyeztetéseket kívánnak folytatni.

 

Farkas Flórián azt mondta, minden olyan kormányzati programban partnerek lesznek, amely a cigányságot segíti. Ide sorolta a kormány által meghirdetett szociális és közmunka-programot.

 

Szavai szerint azt szeretné elérni, hogy még az idén 20-30 ezer cigány kapjon munkát, de mindennek feltétele, hogy az oktatás, a képzés és a tudás kapjon elsődleges szerepet, hogy a cigányok adófizető állampolgárok legyenek. Ennek elérésében az OCÖ-képviselőknek is komoly feladata lesz - fogalmazott.

 

Farkas Flórián azt mondta:  nincs mire várnai, a munka még ma elkezdődik, ezért már délután megkezdik az OCÖ hivatalának átadás-átvételét. A közgyűlés tagjai az alakuló ülésen leváltották az OCÖ hivatalvezetőjét, az állás nyílt pályáztatásáig a feladat ellátásával Dobóvári Ildikót bízták meg, aki Farkas Flórián korábbi elnöksége idején már vezette az OCÖ hivatalát.

 

Kolompár Orbán szerdán, még hivatalban lévő elnökként az MTI-nek azt mondta: készen állnak az OCÖ hivatalának átadás-átvételére, de az várhatóan csak a jövő hét közepén, a megfelelő jogi eljárások és a lebonyolításért felelős munkacsoporti egyeztetések után történhet meg.

 

Az OCÖ hivatalát megfelelő pénzügyi helyzetben, csaknem 100 millió forinttal adja át a következő elnöknek - tette hozzá Kolompár Orbán.