2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Balog Zoltán: az előző OCÖ lejáratta a cigányságot
2011. 01. 20. 00:00

Balog Zoltán államtitkár szerint az előző Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) lejáratta a magyarországi cigányságot, ezért a testület első és legfontosabb feladata, hogy visszanyerje hitelét.

A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az OCÖ csütörtöki budapesti alakuló ülését követően, a grémium előtt a testület elmúlt nyolc év politikájára és arra utalva, hogy a volt elnök, Kolompár Orbán bírósági tárgyalása miatt nem vett részt az alakuló ülésen, úgy fogalmazott: olyan korszak zárul le, amelyre senki nem lehet büszke, inkább szégyenkezni kell, mert az előző testület lejáratta a cigányságot. "Ki kell értékelni az elmúlt nyolc évet, hogy a hibákból tanuljunk, a bűnösöket, ha vannak, el kell számoltatni" - mondta.

 

Hozzátette: a kormány abban érdekelt, hogy az OCÖ-nek hitele legyen. "Van erő a cigányságban, hogy megtisztuljon, és saját maga szerezze vissza a hitelét" - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, a megtisztulás nem egyik pillanatról a másikra történik, vannak állomásai. A munka az OCÖ hivatalának átadás-átvételével kezdődik, majd a tisztességes döntések meghozatalával folytatódik.

 

"Ez egy út, hosszú út, Lungo Drom" - mondta Balog Zoltán, utalva a kisebbségi választások győztes szervezetének nevére, amely cigány nyelven a hosszú utat jelenti.

 

Balog Zoltán szavai szerint az előző testület képviselőinek büntetőügyei és a cigányság "borzalmas helyzete" miatt nincs oka senkinek ünnepelni, de a kisebbségi választásokkal új korszak kezdődik.

 

Farkas Flóriánt "példátlan sikerű politikusnak" titulálva azt mondta: a magyar kormány Farkas nélkül nem lehet sikeres, programja nem valósulhat meg, és ez fordítva is igaz. "Egymásra vagyunk ítélve" - jelentette ki, hozzátéve, nincs alternatíva, mert ha valóban segíteni akarnak a cigányságon, és sikertörténetet elérni, az csak közösen valósulhat meg.

 

A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár azt mondta: büszke arra, hogy a Fidesznek több mint tíz éve van egy szövetségese, a Lungo Drom, és az elmúlt nyolc évi ellenzékiség tovább erősítette a szövetséget.

 

Balog Zoltán a kormány és a Fidesz nevében is visszautasította azokat a vádakat, hogy Farkas Flórián és az általa vezetett szervezet a kampányban bármilyen támogatást kapott volna. Mint fogalmazott, egy tisztességes küzdelemben és választáson elért eredmény alapján kell képviselni a cigányságot, mert a képviselők "hidat képeznek a kormányzati akarat és a cigányság között", és a partnerség "nem Fejbólintó Jánosokat jelent.

 

Az 53 tagú testületben a január 9-i elektori voksolás eredményeként a Farkas Flórián vezette Lungo Drom kapott többséget, és 37 képviselőt delegálhatott a testületbe, míg a rivális szervezet, az OCÖ-t eddig irányító Kolompár Orbán vezette MCF 16 mandátumot szerzett. A csütörtöki mandátumátvétel után a közgyűlés 52 igen szavazattal, egyedüli jelöltként Farkas Flóriánt választotta elnöknek; megbízatása négy évre szól.