2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Magyar szakértő: a romák társadalmi integrációja tagállami és uniós kötelezettség
2011. 01. 14. 00:00

A romák társadalmi integrációjának elősegítése nem csupán az egyes uniós tagállamok, hanem az egész EU kötelessége is - hangsúlyozta Brüsszelben egy konferencián a magyar kormányzat képviselője.

Horváth Melinda, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szakértője, aki a tárcánál a romák társadalmi befogadásával foglalkozó részlegen dolgozik, az unió mellett működő, Európai Gazdasági és Szociális Bizottság nevű véleményező testület által a romakérdés témájában szervezett tanácskozáson ismertette a magyar EU-elnökség ezzel kapcsolatos munkatervét.

Elmondta, hogy az EU-országokban összesen mintegy 10-12 millió roma él, nagyrészt társadalmi kirekesztettségben, hátrányos megkülönböztetés és elkülönítés által sújtottan, mélyszegénységben. Körükben nagyon magas a munkanélküliség - tette hozzá, és felhívta a figyelmet arra a világbanki felmérésre, miszerint ha a romák foglalkoztatottsági aránya minden régióban elérné a régió általános foglalkoztatottsági arányát, akkor az 4-6 százalékkal emelné a nemzeti jövedelmet.

Horváth Melinda az oktatás, a foglalkoztatás, az egészségügy, a lakhatás, valamint a diszkrimináció elleni fellépés terén jelölte meg a legfontosabb feladatokat a romák társadalmi integrációjának elősegítése érdekében.

Az egyes uniós testületek és intézmények részéről várható tevékenységi menetrendet illetően közölte: az Európai Parlament (EP) minden bizonnyal februárban fogadja el Járóka Lívia néppárti EP-képviselő előterjesztését a romák befogadását célzó uniós stratégiáról.

Az unió legfőbb végrehajtó testülete, az Európai Bizottság áprilisban teszi közzé javaslatait arra nézve, hogy milyen uniós kereteket jelöljenek ki az egyes nemzeti romastratégiák összehangolására. A tagállami kormányokat képviselő Tanácsban - amely június végéig magyar elnökség alatt tevékenykedik - májusban megvitatják és remélhetőleg jóváhagyják a bizottsági javaslatcsomagot. Ennek érdekében több tárcaformáció foglalkozik majd a kérdéskörrel: az összehangoló fórum a foglalkoztatási ügyekben illetékes miniszterek tanácsa lesz, de szóba kerül a romastratégia az oktatási, valamint a bel- és igazságügyi tárcavezetők tanácskozásán is. Szintén foglalkozni fog a témakörrel az úgynevezett általános ügyek tanácsa, amelyben a külügyminiszterek képviselik saját kormányukat.

A júniusi EU-csúcson a tagállamok állam-, illetve kormányfői fogadhatják majd el hivatalosan a romák társadalmi beilleszkedését célzó uniós keretstratégiát.