HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Piacképes szakmát a romáknak

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Berényi László
2011 Január 13    Forrás: Somogy TV, Híradó


Ez a cikk archív
Olyan képzésekre van szükség, amelynek segítségével el tudnak helyezkedni a cigány fiatalok - jelentették ki a szakértők ma a kaposvári megyeházán. A kisebbségi képviselők és az oktatási intézmények vezetői a roma fiatalok kitörési lehetőségeiről egyeztettek.
Hirdetmény

Az oktatás a cigány társadalom integrációjának egyik legfontosabb része - véli Berényi László. A romapolitikus ezért is kezdeményezett egyeztetést a somogyi szakképző intézmények vezetőivel.

 

Berényi László elnök Somogy Megyei Területi Cigány Önkormányzat:
- A területi integrációs oktatási központok már együtt gondolkodnak integratív oktatási kérdésekben. Ezt próbáljuk cigányoldalról megközelíteni és azokat a lehetőségeket felmérni, hogy hogyan tudunk együttműködni és az együttműködés folyamán segíteni egymás munkáját.


A Somogyi TISZK intézményeiben már most több olyan képzés található, amely segíti a roma fiatalok későbbi elhelyezkedését. Az integrált szakképző központ célja, hogy a hiányszakmákat erősítse.

 

Kiss Péter Sándor, főigazgató-helyettes, Somogyi TISZK:
- Az jellemző, hogy aki szakmát szeretne tanulni azok a tanulók szakmát szereznek, sőt az elmúlt években a szakma kiváló tanulója versenyen is több roma tanuló remek eredményt ért el és bízunk abban, hogy az újabb anyagi források lehetővé teszik a számunkra azt, hogy egyre több roma tanuló ténylegesen szakmát tud szerezni.


Hasonlóan vélekedik Garai Péter oktatáspolitikai szakértő is azt vallja a szakképzés átalakítása nélkül nem képzelhető el a roma társadalom felemelkedése.

 

Garai Péter, szakértő, Somogy Megyei Kormányhivatal:
- A szakképzés az, ami gyorsan, hatékonyan olyan szakembereket tud nevelni, akik utána el tudnak helyezkedni és értelmes, hasznos tagjai lehetnek a társadalomnak. Ki kell emelni a gépészeti szakmákat. Nagyon fontos a hegesztő, a kőműves, a lakatos, a burkoló, az ács- állványozó, ezekkel a szakképesítésekkel szinte azonnal el lehet helyezkedni, itt a régióban.


A szakmunkásképzőbe való bekerülés azonban csak fél siker - mondják a szakemberek. Hiszen a hátrányos helyzetű, főként cigány tanulók nagy része lemorzsolódik az első év után. Ezt szeretne megakadályozni a fenntartó megyei önkormányzat, ezért a leghátrányosabb kistérségek Tab, Csurgó és Nagyatád város tanulóinak pályázati forrás segítségével felzárkóztatást indított. A sikeres roma oktatási integrációért a jövőben tovább folytatódnak szakmai egyeztetések.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt