2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Piacképes szakmát a romáknak
2011. 01. 13. 00:00

Olyan képzésekre van szükség, amelynek segítségével el tudnak helyezkedni a cigány fiatalok - jelentették ki a szakértők ma a kaposvári megyeházán.

Az oktatás a cigány társadalom integrációjának egyik legfontosabb része - véli Berényi László. A romapolitikus ezért is kezdeményezett egyeztetést a somogyi szakképző intézmények vezetőivel.

 

Berényi László elnök Somogy Megyei Területi Cigány Önkormányzat:
- A területi integrációs oktatási központok már együtt gondolkodnak integratív oktatási kérdésekben. Ezt próbáljuk cigányoldalról megközelíteni és azokat a lehetőségeket felmérni, hogy hogyan tudunk együttműködni és az együttműködés folyamán segíteni egymás munkáját.


A Somogyi TISZK intézményeiben már most több olyan képzés található, amely segíti a roma fiatalok későbbi elhelyezkedését. Az integrált szakképző központ célja, hogy a hiányszakmákat erősítse.

 

Kiss Péter Sándor, főigazgató-helyettes, Somogyi TISZK:
- Az jellemző, hogy aki szakmát szeretne tanulni azok a tanulók szakmát szereznek, sőt az elmúlt években a szakma kiváló tanulója versenyen is több roma tanuló remek eredményt ért el és bízunk abban, hogy az újabb anyagi források lehetővé teszik a számunkra azt, hogy egyre több roma tanuló ténylegesen szakmát tud szerezni.


Hasonlóan vélekedik Garai Péter oktatáspolitikai szakértő is azt vallja a szakképzés átalakítása nélkül nem képzelhető el a roma társadalom felemelkedése.

 

Garai Péter, szakértő, Somogy Megyei Kormányhivatal:
- A szakképzés az, ami gyorsan, hatékonyan olyan szakembereket tud nevelni, akik utána el tudnak helyezkedni és értelmes, hasznos tagjai lehetnek a társadalomnak. Ki kell emelni a gépészeti szakmákat. Nagyon fontos a hegesztő, a kőműves, a lakatos, a burkoló, az ács- állványozó, ezekkel a szakképesítésekkel szinte azonnal el lehet helyezkedni, itt a régióban.


A szakmunkásképzőbe való bekerülés azonban csak fél siker - mondják a szakemberek. Hiszen a hátrányos helyzetű, főként cigány tanulók nagy része lemorzsolódik az első év után. Ezt szeretne megakadályozni a fenntartó megyei önkormányzat, ezért a leghátrányosabb kistérségek Tab, Csurgó és Nagyatád város tanulóinak pályázati forrás segítségével felzárkóztatást indított. A sikeres roma oktatási integrációért a jövőben tovább folytatódnak szakmai egyeztetések.