2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megszűnhet a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ
2011. 01. 12. 00:00

A Krónika információi szerint a tavalyi támogatás negyedét kapná Budapesttől a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ, amelyet tavaly hoztak létre egymilliárd forintból.

A Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ még egy éve sem működik, de a fővárosi vezetés tervei szerint ebben az évben bezárják. A fővárosi költségvetési koncepcióban csak ennyi áll: ebben az évben 50 millió forintot kap a büdzséből az intézmény, amelyet év közben meg kell szüntetni. Pedig az országban ehhez hasonló volumenű kulturális és oktatási intézmény, amely kifejezetten a romákra koncentrál, nem létezik. Kathy-Horváth Lajos, az intézmény igazgatója interjún kívül a Krónikának azt mondta: szégyen lenne, ha a soros uniós elnökség alatt mindezt megszüntetnék.

 

Mindeközben a kormány lázasan dolgozik az európai romastratégián, amelynek elfogadtatása a soros elnökség egyik kiemelt ügye. Andor László uniós biztos szerint április elejére elkészülhet a tervezet, amit valószínűleg júniusig jóvá is hagynak a kormány részéről. Az integrációra pénz is lesz, nagyjából tízmilliárd euró az, amit az EU a hátrányos helyzetű kisebbségek integrálására fordítani tud. Andor László uniós biztos a 180 percnek azt mondta: több oka is van annak, hogy eddig eredménytelenül folytak el pénzek. A rendszer túl bonyolult, és nem volt elég erőteljes sem a térségi szemlélet, sem elég határozott a legképzetlenebb közösség számára nyújtott kínálat.