2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Harrach: Szembe kell nézni a problémákkal
2011. 01. 11. 00:00

A cigányság felzárkóztatása azért vallott kudarcot az elmúlt években, mert nem a tényleges igények, hanem az elvi állásfoglalások mentén próbálták megvalósítani.

A roma integráció az egész társadalmat érintő feladat, amelyben az elmúlt nyolc évben nem volt jelentős előrelépés, részben azért, mert sok problémát tabuként kezeltek. A jövőben ezekkel mindenképpen szembe kell nézni - mondta a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakcióvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában.

Harrach Péter szerint a kudarc oka a dogmatikus megközelítés volt, az, hogy az integrációt nem a tényleges igények alapján próbálták véghezvinni, hanem az elvi állásfoglalások mentén. A politikus példaként az oktatást említette, ahol, mint mondta, a felzárkóztatást is szegregációnak bélyegezték.

A probléma megoldásához empatikus megközelítés szükséges, ezzel párhuzamosan pedig ösztönözni kell a normakövető magatartást - fűzte hozzá a KDNP frakcióvezetője.

Az Alkotmány tervezetével kapcsolatban Harrach Péter arról beszélt: a koncepciót alapos egyeztetés és előkészítés után dolgozta ki a KDNP-s Salamon László vezette bizottság, amelyben megjelenik minden, a párt számára fontos elem.

Ilyen egyebek mellett a házasság és a család védelme, ennek az elvnek azonban talán a szövegben olvashatónál is nagyobb hangsúlyt kellene kapnia - magyarázta a politikus. Az alaptörvényben meg kell jelennie a magyar nemzet közösségének, valamint a történelemnek, és az ahhoz kapcsolódó eszmeiségnek, a kereszténység történelemformáló szerepének - fűzte hozzá a KDNP parlamenti frakciójának vezetője.

A teljes adást ide kattintva hallgathatja meg.