2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Igazát keresi egy debreceni cigány férfi
2011. 01. 07. 00:00

Roma származása miatt érte hátrány a bíróságon. A debreceni férfit 2008 nyarán támadták meg. A rendőrök pedig, akiktől segítséget kért, csak megmutatták neki, hogy merre van a kórház

- Segítségük abban nyilvánult meg, mikor ezen dogokat előadtam, hogy nekem megmutatták, hogy merre kell mennem Debrecenbe - Lakatos Árpád arról beszél, hogy 2008. augusztus végén őt Hajdúsámson és Martinka között megverték, majd két motoros rendőrtől kért segítséget, akik nem hívtak mentőt, csak azt tanácsolták, hogy menjen kórházba. A férfi 4 kilométert gyalogolt, míg ellátták fejsérülését. Az is kiderült, hogy eltört a kulcscsontja.

Nyári Péter, a férfi ügyvédje azt mondta: kártérítési pert indítottak a rendőrség ellen, melyben - hiába mutattak be minden dokumentumot - azt állapították meg, hogy a férfi 8 napon belüli sérüléseket szenvedett. Emiatt nem járt a kártérítés. Az ügyvéd szerint a tárgyaláson nem jegyzőkönyveztek mindent. Ezért a bírót is feljelentették.

- Azért tettünk feljelentést az eljáró bíró ellen, mert álláspontunk szerint lényeges körülmények kimaradtak a jegyzőkönyvből, olyanok, amelyek álláspontom szerint megalapozzák Lakatos Árpád úr keresetét az alperessel szemben – nyilatkozta Nyári Péter ügyvéd.

Kerestük a megyei rendőr-főkapitányságot, ahol érdeklődésünkre azt írták, hogy „az intézkedő két rendőr intézkedését a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője jogszerűnek minősítette.” Emellett azt közölték, hogy azért nem kapott kártérítést a férfi, mert „nem igazolódott, hogy sérelmére szándékos, személy elleni erőszakos bűncselekményt követtek el, és ennek következményeként testi épsége, egészsége súlyosan károsodott volna.”

Kerestük természetesen a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságot is, az ügyben ők most nem nyilatkoztak. A bíróság szóvivője telefonon azt közölte: folyamatban lévő ügyről nem adhat tájékoztatást. Lakatos Árpád úgy látja: a számára hátrányos döntésben szerepet játszott az is, hogy ő roma származású. Azért vállalta a nyilvánosságot, hogy erre felhívja figyelmet.

- Minden magyar állampolgárnak joga van az őt megillető, az országon belüli jogokhoz, és egyenlő jogokkal kell, hogy bírjon. Én a roma származásommal összefüggőnek vélem az ellenem indított harcot – mondta el Lakatos Árpád.

Az ügy most a Központi Nyomozó Főügyészséghez került. Arról azonban a Debrecen Televíziónak ma nem nyilatkoztak, hogy indítanak-e vizsgálatot.