2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kezdődik a rasszista bűncselekménnyel vádolt sajóbábonyiak pere
2011. 01. 05. 00:00

Közösség tagja elleni erőszakkal vádol az ügyészség kilenc férfit a 2009. novemberi sajóbábonyi összecsapás miatt. A Magyar Gárda tagjai közül senki ellen sem indult büntetőeljárás.

Január 5-én kezdődik a tárgyalás a Miskolci Városi Bíróságon azoknak a sajóbábonyiaknak az ügyében, akiket rasszista motivációjú erőszakkal vádol az ügyészség egy 2009. novemberi összecsapás miatt, amely a helyi cigányok és a Magyar Gárda tagjai között zajlott.

 

Kilencen vannak előzetes letartóztatásban az eset óta. A 2010. augusztus 3-án kelt vádiratban mind a kilenc férfi letartóztatását meghosszabbították az ítélet kihirdetéséig, a szökés veszélye miatt, illetve azért, mert az ügyészség szerint szabadlábon megfélemlíthetnék a tanúkat és bizonyítékokat semmisíthetnének meg.

 

A kilenc férfit egy kivétellel fegyveres, csoportosan elkövetett, közösség tagja elleni erőszakkal vádolják tettestársként, egyiküket pedig bűnsegédként. Ezen kívül az egyik vádlott ellen lőfegyverrel való visszaélés, egy másik ellen a közlekedés biztonsága elleni bűntett a vád. A Magyar Gárda tagjai közül senkivel szemben sem indult büntetőeljárás.

 

A Nemzeti Etnikai és Kisebbségi Jogvédő Iroda szerint a közösség tagja elleni erőszak kategóriája a kisebbség tagjainak védelmében született meg, ezúttal azonban ellentétesen alkalmazzák, hasonlóan ahhoz a tavalyi esethez [1], amikor tizenegy miskolci cigányt büntettek összesen 41 év börtönre rasszista okból elkövetett bűncselekmény miatt.

 

Elletmondásos információk érkeztek arról, hogy pontosan mi történt Sajóbábonyon a 2009 november 14-15-ei hétvégén. Az Index helyszíni riportja [2] alapján nagyjából a következő történhetett.

 

November 14-én  Bencs Gábor, a sajóbábonyi Jobbik elnöke lakossági fórumnak nevezett tagtoborzót tartott a város iskolájában. A gyűlésre a romákon kívül szinte mindenkit meghívtak a városból. A romák elmentek az iskolához, ahol gárdistákkal találták szemben magukat, akik nem engedték be őket. A gárdisták és a cigányok közt heves szópárbaj alakult ki, az eldurvuló helyzetnek a rendőrség vetett véget, és az utcán sorfallal választották szét a feleket.

 

Bencs Gábor fenyegetéseket kapott, majd vasárnapra több száz Jobbik-szimpatizánst hívott a városba. A jobbikosok eleinte a faluban cirkáltak, provokálták a feldühödött cigányokat. Egy autó elindult a cigánysor felé, de amikor az összegyűlt és felajzott romákat meglátták, a visszafordulás mellett döntöttek. Meg akartak fordulni, elsodortak egy fiút, de menekülni már nehezen tudtak, mert a romák bezúzták a kocsi ablakait.

 

A rendőrség közben lezárta az utakat, megszállta a várost, az elválasztott felek lehiggadtak. A gárdisták és szimpatizánsok vasárnap éjjel hazamentek, a cigányok az utcáikban rakott őrtüzekhez vonultak vissza, a polgármester pedig a tárgyalóba hívott néhány érintettet, hogy olyan határozatokat hozzanak: amennyiben a romák nem fenyegetik többet a lakosságot, a gárda nem jön többet Sajóbábonyba.