HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Munkahelyek létrehozását várja a kormánytól az OCÖ elnöke

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  OCÖ
2011 Január 04    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Biztos megélhetést jelentő munkahelyek létrehozását, a cigánytelepek felszámolását, őszinteséget és tenni akarást vár a kormánytól 2011-re az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, aki szerint a roma népcsoport részéről összefogásra, a többségi társadalom oldaláról pedig szolidaritásra van szükség. Kolompár Orbán erről kedden, az országos és területi kisebbségi választások előtt nyilatkozott az MTI-nek.

Hirdetmény

Az OCÖ és a Magyarországi Cigányok Országos Fórumának (MCF) elnöke azt mondta: azt várja a kormánytól, hogy még az idén legalább 20 ezer tartós, új munkahelyet hozzon létre, a közmunkaprogram idei változása nyomán munka nélkül maradt mintegy 110 ezer ember pedig nyerje vissza az állását úgy, hogy a jövedelme ne csökkenjen a felére a 4 órás foglalkoztatásra való átállással.

 

Kolompár Orbán abban is bízik, hogy a vonatkozó program folytatásaként évente legalább 100 cigánytelep felszámolása valósulhat meg, így a ciklus végéig megszüntethetik azt az 560 telepet, amelyen romák mélynyomorban, emberhez nem méltó körülmények között kénytelenek tengődni.

 

Magyarország soros uniós elnökségére utalva úgy fogalmazott: a cigányság nem lehet vesztese a hatalmas kihívást jelentő féléves vezetésnek. Mint hozzátette, az európai romastratégiának azért is meg kell valósulnia, hogy a valós integráció, a fejlődés ne csak Magyarországon, hanem a kontinens minden olyan országában, tagállamában elindulhasson, ahol a cigányok "a társadalom peremére taszítva élnek", az elnökségi feladat erre kell, hogy ösztönözze a magyar kormányt, a parlamentet.

 

A roma vezető az oktatási helyzetről szólva azt mondta, hogy meg kell szüntetni a szabad iskolaválasztás lehetőségét, mert szerinte ez a "táptalaja" a szegregációnak, emellett jelentős technikai és szakmai fejlesztésekre, s pedagógus-továbbképzésekre van szükség azokban az iskolákban, ahol a roma tanulók aránya az átlagosnál magasabb.

 

A hétvégén zajló országos és területi kisebbségi önkormányzati választásokra utalva Kolompár Orbán kijelentette, azt várja a következő országos testülettől, hogy "határozott, egyenes és célratörő politizálást" valósítson meg, s teremtse meg a cigányságon belül a legszélesebb összefogást, amelyre már 20 évvel ezelőtt nagy szükség lett volna.

 

"Őrizze és védje kulturális értékeinket, magkapott és kiharcolt jogainkat, reményünket, amely egy szebb és élhetőbb ország megteremtésére irányul" - tette hozzá.

 

Az OCÖ elnöke szerint ha a cigányság "öntudatra ébred", amely reményei szerint még az idén, a január 9-i választások után megtörténhet, akkor képes lesz megfogalmazni és képviselni saját érdekeit, elhelyezni önmagát a politikai és gazdasági életben, a társadalomban. Kolompár Orbán azt mondta: ha mindez megtörténik, akkor a szélsőséges eszmék visszaszorulnak, nem kell tömeges kivándorlástól tartani, és az sem fordulhat elő még egyszer, hogy "állatok módjára vadásszanak éjszaka alvó, ártatlan emberekre".

 

Kolompár Orbán nyolc éve, 2003 óta áll az OCÖ és az MCF élén, s vezeti a 2006-os és 2010-es országgyűlési, továbbá a 2009-es európai parlamenti választásokon is elindult Roma Összefogás Pártot.

 

Az OCÖ 53 fős grémiumát január 9-én az októberben mandátumot elnyert kisebbségi képviselők szavazataival választják meg. A voksolásra csak az MCF állított listát a szövetségeseivel, valamint a Farkas Flórián romaügyi miniszteri biztos, fideszes országgyűlési képviselő által vezetett Lungo Drom.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 3 hozzászólás érkezett.

#3   maros50  | 2011 Január 04 22:55:56 like(0) dislike(0)

nyolc év után elnökünk feltalálta a kanálban a mélyedést.Gratulálok!

#2   maros50  | 2011 Január 04 22:53:26 like(0) dislike(0)

#1   rromano  | 2011 Január 04 21:44:10 like(0) dislike(0)

Istenem, nyolc éve volt rá, hogy megcsinálja. Sikkasztás ,adócsalás  és közpénz széthordás miatt nem ért rá.


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőket

  • Obstruálások miatt még mindig nem alakulhat meg az ORÖ!

  • Izraelben ad koncerteket a 100 Tagú Cigányzenekar

  • Tüntetést szerveznének az ORÖ új képviselői a megalakulásukért

  • Elutasította a Kúria a Firosz alakulóülésre vonatkozó beadványátCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt