HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Vasárnap megválasztják a területi és az országos kisebbségi önkormányzatokat

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  OCÖ, Választás 2011
2011 Január 03    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Vasárnap tartják a területi és az országos kisebbségi önkormányzati képviselők választását; a voksoláson csak azok választhatnak és azok választhatók, akik működő települési kisebbségi önkormányzat tagjai, tehát akiket az október 3-i kisebbségi választáson kisebbségi képviselővé választottak. Őket a jogszabály a választási eljárásban elektoroknak nevezi.

Hirdetmény

Az elektor csak azon a településen szavazhat (a helyi választási bizottság által kijelölt helyiségben), ahol a települési kisebbségi önkormányzat tagja. Az elektor mind a területi, mind az országos választáson egy listára szavazhat.

 

A törvény értelmében megyei vagy fővárosi szintű választást akkor lehet kitűzni, ha az adott területi szinten legalább tíz települési (a fővárosban kerületi) kisebbségi önkormányzat működik. Országos kisebbségi választás pedig akkor tartható, ha országszerte összesen legalább négy települési kisebbségi önkormányzat működik a kiírás napján.

 

Ez azt jelenti: az országos önkormányzatok megalakításának nem feltétele, hogy területi szinten is létrejöjjenek kisebbségi önkormányzatok, elegendő a megfelelő számú települési szerveződés.

 

A területi szintű kisebbségi képviselő-testületbe hét elektor kerülhet, míg az országos önkormányzatok esetében ez 15 és 53 között változik, attól függően, hány települési kisebbségi önkormányzatot alakított az adott kisebbség.

 

A területi és az országos kisebbségi önkormányzati képviselők általános választását az Országos Választási Bizottság január 9-ére tűzte ki.

 

Az országos kisebbségi választásban 9.200 elektor vehet részt, a 13 kisebbség összesen 27 listát indít. A legtöbb kisebbség szavazólapján két jelölőszervezet listája szerepel, a bolgár, a horvát, a német és a szlovén kisebbség szavazólapjain pedig egy-egy. Három jelölőszervezet listája szerepel a román, a ruszin kisebbség szavazólapján, öt pedig az örmény kisebbségén.

 

A területi kisebbségi választásban 8.300 elektor vehet részt, és a 13 kisebbség összesen 102 listát indít.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőket

  • Obstruálások miatt még mindig nem alakulhat meg az ORÖ!

  • Izraelben ad koncerteket a 100 Tagú Cigányzenekar

  • Tüntetést szerveznének az ORÖ új képviselői a megalakulásukért

  • Elutasította a Kúria a Firosz alakulóülésre vonatkozó beadványátCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt