HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Párharc a cigányok vezetéséért

betűméret csökkentése betűméret növelése
2010 December 30    Forrás: Czene Gábor - Népszabadság


Ez a cikk archív

Elkötelezett és tántoríthatatlan jobboldali vagyok – jellemzi önmagát az Országos Cigány Önkormányzat elnöki tisztségére pályázó fideszes Aba-Horváth István. A helyzet pikáns, hisz a januári választáson egy másik fideszes politikust, Farkas Flóriánt kellene legyőznie. A roma közélet ezúttal is szállítja a meglepetéseket.

Hirdetmény

Éles hangú közleményben követelte Kolompár Orbán szervezete, az MCF (Magyarországi Cigányok Országos Fóruma) az Országos Választási Bizottság elnökének lemondását. A felháborodást az váltotta ki, hogy az országos cigány önkormányzati választásokhoz közeledve az OVB – a tiltakozó romák szerint elfogult és törvénytelen határozatokkal – nem kevesebb mint 28 jelöltet törölt az MCF szövetségének listájáról.

 

Pár nap múlva aztán a Legfelsőbb Bíróság egyetlen kivételtől eltekintve (tehát 27 jelölt esetében) megerősítette az OVB döntését. A versenyből kizárt roma politikusok buta formai hibát követtek el: az előírásokkal ellentétben a megadott határidőig nem nyilatkoztak a jelölés elfogadásáról, többen közülük arról sem, rendelkeznek-e választójoggal.

 

Érzékeny veszteség. A kizártak helyére nem lehet másokat delegálni, és mivel az OCÖ (Országos Cigány Önkormányzat) 53 képviselőből áll, a választásnak 26 jelölttel nekivágó MCF-nek elvileg esélye sincs, hogy többséget szerezzen a testületben.

 

Pillanatnyilag a Lungo Drom van kedvezőbb helyzetben, és nem csupán azért, mert 53 jelöltje közül senkit sem meszelt el az OVB. A január 9-re meghirdetett cigány választáson az a mintegy ötezer roma szavazhat, aki ősszel bekerült a helyi kisebbségi önkormányzatokba. A Lungo Drom színeiben megközelítőleg 2300-an szereztek mandátumot, más formációk ennek a nyomába sem érnek.

 

A Lungo Drom legyőzéséhez az összes többi romaszervezetnek öszsze kellene fognia. Bár az MCF szövetsége éppen ezen munkálkodik, a siker fölöttébb kétséges. Az ellenfélnél nincs hiány önbizalomból: Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselő (és miniszteri biztos), a Lungo Drom elnöke már most biztosra veszi a győzelmet. Erről tanúskodik egy zártkörű tanácskozáson elhangzott beszéde, amelyről titokban felvétel készült. Farkas kifejtette, hogy a pénzekről egy személyben ő fog dönteni, és csak azok számíthatnak támogatásra, akik elnyerik a tetszését.

 

A kijelentéseket nem követte elsöprő erejű tiltakozás, ami akár arra is utalhat, hogy a hatalomgyakorlásnak ez a módja korábban sem volt ismeretlen a cigány közéletben. Balog Zoltán államtitkár a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után közölte, hogy a „Fidesz és a Lungo Drom szövetsége természetesen továbbra is érvényes”. Az MCF-es ellentábor viszont mindent elkövet annak el hitetésére, hogy Farkas Flórián valójában nem élvezi a kormány bizalmát.

 

A hátrányban lévő MCF ügyesen taktikázik, a szocialistákkal jó kapcsolatot ápoló – máskülönben gazdasági bűncselekmények elkövetésével vádolt – Kolompár Orbán helyett a listát a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés fideszes tagja, Aba-Horváth István vezeti.

 

Furcsa helyzet: az OCÖ elnöki posztjáért a fideszes Aba-Horváth István küzd a fideszes Farkas Flóriánnal. A roma szavazókat tényleg elbizonytalaníthatja, hogy a más területeken egész pályás letámadást alkalmazó és személyi kérdésekben ellentmondást nem tűrő Fidesz a cigány választás esetében nem akadályozta meg a fideszes ellenjelölt indulását.

 

„Bármilyen hihetetlen, engem a Fidesz részéről senki sem akart leállítani” – erősíti meg a Debrecenben élő Aba-Horváth István, a Lungo Drom volt megyei elnöke. Úgy érzi, elegendő alkalommal bizonyította jobboldaliságát. Állítja: 2002-ban példáulMSZP-hez kötődő roma vezetők próbálták rávenni, hogy az önkormányzati választáson szálljon szembe Kósa Lajos polgármesterrel, de ő – nem törődve a kilátásba helyezett retorziókkal – határozottan nemet mondott. Közlése szerint később visszautasította azt a szintén balról érkező kérést is, hogy különféle ellenszolgáltatásokért cserébe (még az OCÖ elnöki székét is felajánlották számára) hagyja el a Lungo Dromot.

 

Az élet úgy hozta, hogy 2008-ban mégis kilépett a Lungo Dromból. Ugyanebben az évben az ügyészség sikkasztás és jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt vádat emelt ellene. Aba-Horváth a kezdetektől ártatlannak vallja magát: „elszámolási vita áll a háttérben, nem a klasszikus értelemben vett sikkasztás. Folyamatosan gyengül a vád, előbb vagy utóbb a bíróságnak ki kell mondania, hogy nem követtem el semmiféle jogsértést”.

 

A Lungo Dromból való kilépését amúgy magánéleti tragédiákkal indokolja (rövid időn belül három haláleset történt a családjában), igaz, egyre kritikusabb szemmel figyeli Farkas Flórián tevékenységét is. „Neki csak bólogatójánosok kellenek” – vélekedik Aba-Horváth, hozzátéve: a Lungo Dromban egy idő után ő sem kapta meg azt a megbecsülést és elismerést, amit szerinte megérdemelt volna.

 

Azt a tényt, hogy fideszesként indul egy fideszes elnökjelölt ellen, Aba-Horváth István – sajátos logikát követve – a roma összefogás jeleként értékeli. A politikai találgatásokat elkerülendő ugyanakkor kétséget sem hagy afelől, hogy töretlen a Fidesz iránti hűsége. Hangsúlyozza: „elkötelezett és tántoríthatatlan jobboldali ember vagyok”.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 2 hozzászólás érkezett.

#2   romungro  | 2010 December 30 16:38:18 like(0) dislike(0)

Akinek a börtönben volna a helye az Farkas Flóri! Flóri az mszp-nek köszönheti, hogy egyáltalán még beszélünk róla. Nem is értem, hogy egyáltalán van még ember aki Farkas Flóriban gondolkodik! Ez Magyarország szégyene!

#1   Bini  | 2010 December 30 11:09:53 like(0) dislike(0)

Nagyon akarta lojalitásáról biztosítani a hatalmat  (Balogh Z.-t és Farkas F) a cikk írója.

Azért csak sikerült egy sárdarabot odafröcskölni Abára "2008-ban mégis kilépett a Lungo Dromból. Ugyan ebben az évben az ügyészség sikkasztás miatt vádat emelt ellene" Ergo az MCF lista jelöltjei nem becsületesek. Bravó. Lehet áztatni... Csak így tovább...

 

 


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt