HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A cigányok sem ülhetnek ölbe tett kézzel

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Balog Zoltán
2010 December 30    Forrás: Lippai Roland - MNO


Ez a cikk archív

Már korai gyerekkorban oda kell figyelni a hátrányos helyzetű gyerekekre – állítja az MNO-nak a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság. Az Orbán-kormány a korábbinál szakszerűbb munkát ígér a cigányok felzárkóztatásának ügyében. Ami biztos: nőtt a cigány többségű iskolák száma, emellett a jövőben hangsúlyos szerepet kap az egyén elköteleződése is az integrációs folyamatban. A magyar EU-elnökség egyik kiemelt területe a romaintegráció, amelynek a hazai mellett európai vonatkozásai is vannak. Lapunk a főbb csapásirányokról tájékozódott.

Hirdetmény

Magyarország a számos kudarc ellenére mindig is igyekezett élen járni a romaintegráció terén, és a térség több országa követte gyakorlatainkat, programjainkat az elmúlt években – írja a szakállamtitkárság lapunk kérdésére. Köztudott: több prioritása is van az első magyar EU-elnökségnek, ezek közül az egyik leghangsúlyosabb a cigányintegráció kérdése. Eszerint hazánk célja, hogy a jövő év áprilisára kialakított romastratégiában a „mi javaslatainkat is minél hangsúlyosabban” láthassuk viszont. Egyébként nem egy saját stratégia előterjesztéséről van szó, hanem az Európai Bizottságban elfogadott nemzeti stratégiák „európai keretrendszerét fogjuk bevinni a különböző miniszteri ülések elé, és szeretnénk erről következtetéseket elfogadtatni, amely iránymutatást adna a tagállamoknak a romák sikeres integrációjához” – fejtette ki az MNO-nak az államtitkárság, amely hangsúlyozta azt is, kiállnak amellett, hogy bár cigánystratégiákról van szó, „a valóságban a romákat nem etnikai, hanem gazdasági, szociális célcsoportként kell kezelni, és társadalmi-gazdasági mutatók alapján lehet sikeresen megcélozni”.

Erős központi koordinációra van szükség

Nincsen szükség a spanyolviasz feltalálására, „fő pilléreink az oktatás, a foglalkoztatás és a lakhatás”, kérdésköre, illetve e területek „összjátéka”. A korábbinál szakszerűbb és összefogottabb feladatkezelésre van szükség – állítja az államtitkárság. Szerintük „kora gyermekkortól kell a hátrányos helyzetű gyerekekre figyelni”, mivel az ekkor megadott figyelem képes a legjobban ellensúlyozni – vagy legalábbis részben – az otthoni hátrányokat. „Gyökeres változáson kell átmennie a mai oktatási rendszernek.” Ennek oka az államtitkárság szerint, hogy 2004 óta legalább 34 százalékkal megnőtt a cigány többségű iskolák száma, és tovább erősödött az a folyamat is, hogy „a nem cigány gyerekek egyre nagyobb részét a kistérségi központ relatíve legmagasabb presztízsű iskolájába vagy más közeli nagyobb település kevésbé cigányos iskolájába íratják be”.

A szakemberek komoly központi koordináció szükségességét hangsúlyozzák, „hogy az elvándorlásból születő lakhatási és oktatási problémákat és feszültségeket ne az erre egyáltalán fel nem készült és megfelelő eszközökkel nem rendelkező önkormányzatoknak kelljen viselnie”. Ahol nem lehetséges az integráció a cigány tanulók meghatározó aránya miatt, „ott külön figyelmet kell fordítani az iskolák fejlesztésére”, s ebben a kormány külön számít az egyházakra is. „Roma szakkollégiumok és tehetséggondozó intézetek alapításával fogjuk a roma értelmiség szerveződését, összefogását támogatni.”

A hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élő emberek felemelkedéséhez elsősorban munkahelyekre van szükség – hangsúlyozza az államtitkárság, ám kiemelik, hogy az e problémával küzdők részére jelentősebb összeget szán a kormányzat. „Az Útravaló programra és a roma ösztöndíjprogramokra a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium költségvetésében csaknem 3 milliárd forint áll majd rendelkezésre”. Emellett áttekintik a meglévő ösztöndíjprogramokat is. Nem állnak rendelkezésre azok az adatok, amelyekből megállapítható lenne, hogy „a romáknak szánt programokból és pénzekből valójában mennyi jutott el a célcsoporthoz”. Ezzel indokolja az államtitkárság az előző kormányzat romapolitikája értékelésének nehézségét. Szerintük az etnikai adatok hiányában nem lehet tudni, hogy ki cigány és ki nem az, ezért csak becslések lehetségesek az elvégzett munkával kapcsolatban. Az államtitkárság kezdeményezte az etnikai adatkezeléssel kapcsolatos lehetőségek megvizsgálását, és szakmai egyeztetéseket fog folytatni ebben a tárgyban – tudta meg lapunk.

A minisztériumok munkájának összehangolásában a Társadalmi Felzárkózási és Cigányügyi Tárcaközi Bizottságnak van feladata, amely segíti az államtitkárság javaslatainak kormányzati szinten történő megvalósulását is. A korábban működő Roma Integrációs Tanács utódjaként pedig a kormány létrehozza a Roma Koordinációs Tanácsot, amely a cigányság, a civil szervezetek, az önkormányzatok, az egyházak, a munkaadó, a munkavállaló szervezetek és a kormányzat közös érdekegyeztető fóruma lesz.

Figyelnek az egyéni teljesítményre is

Az MNO megtudta azt is, hogy az Orbán-kormány ötmilliárd forintot szán a hátrányos helyzetűek lakáskörülményeinek javítására. Ezt korábban telepfelszámolási programnak hívták. „Ma Magyarországon mintegy 770 cigánytelep létezik”, az előző kormány ennek körülbelül öt százalékának felszámolását kezdte meg. Az államtitkárság kiemeli: a folyamatban hangsúlyt kap majd az egyéni teljesítmény és elköteleződés a programba való kerülésre és bennmaradásra.

Roma sajtó: egy működőképes kontrukció kell

Az államháztartásról szóló törvény értelmében, ha köztartozás áll fenn, „akkor annak rendezéséig állami támogatás nem folyósítható” – ezt a választ adta az államtitkárság a roma médiumokkal kapcsolatos kérdésünkre. Az MNO információi szerint gondok adódtak a cigányságot reprezentáló sajtó támogatásával kapcsolatban. Válaszukban sajnálkoznak, hogy az elmúlt években jelentősre duzzadt köztartozás miatt a Radió Š a jelenlegi költségvetésből a külön részükre elkülönített pénzforrás megléte ellenére sem támogatható. Olyan konstrukciót tartanak elfogadhatónak, amely nem kizárólag a központi költségvetés támogatásával, hanem képes megállni anyagilag a saját lábán is. „Amennyiben biztosítani tudjuk a Romaweb működtetéséhez szükséges forrásokat, az államtitkárság szándékozik azt fenntartani, megújult tartalommal”, a minisztérium pedig tervezi a következő évi költségvetésből a roma médiumok támogatását. Az államtitkárság válaszában kijelenti, a „kormányprogramunk egyik fő sarokpontja a kisebbségek kulturális autonómiájának megteremtése, és elkötelezettek vagyunk ennek megvalósításában”.

Mennyi az annyi?

Arról még nincsen pontos információ, hogy a hazai helyzet kezelése és az elnökség ideje alatt végzett munka mekkora összegekbe kerül majd. „Az EU-elnökségünk idején felhasználható forrásokat a Külügyminisztérium fogja össze” a kapott tájékoztatás szerint a költségösszegzés jelenleg is folyik.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Kolompár Orbán visszatér a roma politikába

  • Lovári nyelvvizsgával juttatnák be a szegény diákokat az egyetemre

  • Pünkösdi gyermek vigadalom Nyíregyházán

  • Czeglédy és Lengyel is feljelentette a Fidesz szekerét toló roma egyesület elnökét

  • Farkas Félix az ORÖ intézményeinek jövő évi költségvetési támogatásának növelését kérteCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt