2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az OVB jóváhagyta az országos cigány kisebbségi szavazólap mintáját
2010. 12. 21. 00:00

Az országos cigány kisebbségi választáson induló MCF listáján szereplő 52 jelölt közül 28-at nem vett nyilvántartásba az Országos Választási Bizottság.

Az országos kisebbségi választáson induló jelölőszervezeteknek december 14-éig kellett bejelenteniük listájukat az OVB-nél, a testület az MCF listáján szereplő 52 jelölt közül 28-at nem vett nyilvántartásba. Ezek a jelöltek ugyanis az OVB szerint nem nyilatkoztak arról, hogy a jelölést mely választókerületben (területiben vagy országosban) fogadják el, többen pedig arról sem nyilatkoztak, hogy választójoggal rendelkeznek-e. Az MCF ezek után a Legfelsőbb Bíróságon megtámadta az OVB határozatát, az LB pedig szombaton döntött és megállapította: 27 jelölt esetében helyes döntést hozott az OVB, amikor nem vette azokat nyilvántartásba.

 

Az LB szerint az OVB kizárólag olyan jelöltek nyilvántartásba vételét utasította el, akik egyáltalán nem tettek nyilatkozatot a választójogukra illetve a jelölés elfogadására vonatkozóan. Egy jelöltet azonban tévesen nem vett nyilvántartásba az OVB, az ő nyilvántartásba vételéről is rendelkezett a bíróság.

 

Az LB döntése után tehát jogerőssé vált az MCF listája, így az OVB keddi ülésén jóváhagyhatta a cigány kisebbség szavazólapjának adattartamát.  

 

A jogszabály szerint az országos kisebbségi önkormányzati választás szavazólapja a listák nevét az OVB által kisorsolt sorrendben tartalmazza, ezeket az OVB december 15-én sorsolta ki. Az OVB által jóváhagyott cigány kisebbségi szavazólapon az MCF a Magyarországi Cigányok Országos Fóruma és a "Lungo Drom" Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség listája szerepel.

 

A területi kisebbségi választások szavazólapjait pedig a területileg illetékes választási bizottságok állapítják meg.

 

A megyei és fővárosi kisebbségi önkormányzatok tagjainak választását 2011. január 9-re tűzte ki az OVB, ugyanezen a napon tartják az országos kisebbségi önkormányzatok tagjainak választását is. A választáson az elektorok, azaz a települési kisebbségi önkormányzatok tagjai választanak és választhatók, csak az szavazhat és csak az lehet jelölt, aki a szavazás napján tagja a települési kisebbségi önkormányzatnak.

 

Az OVB keddi ülésén elfogadta a 2010. évi önkormányzati választás összesített adatairól szóló közleményét, erre korábban azért nem kerülhetett sor, mert nem tudott jogerőre emelkedni az önkormányzati választás eredménye Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Keresztétén.

 

A településen azért kellett az október 3-ai választás után még háromszor megismételni a voksolást, mert a településre a szavazás előtt nagy számban jelentkeztek be olyan választópolgárok, akik korábban nem éltek ott. A megyei bíróság azonban vasárnap megállapította a legutolsó voksolás eredményét, így jogerős eredménye van a keresztétei helyhatósági választásnak.