HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Schmitt Pál: Magyarországnak kötelessége odafigyelni a kisebbségekre

betűméret csökkentése betűméret növelése
2010 December 19    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A köztársasági elnök szerint Magyarországnak kötelessége odafigyelni a kisebbségekre, hiszen a magyarok sorsa összefonódott a térség más nemzetiségeivel.

Hirdetmény

Schmitt Pál a Kisebbségért Díjak átadásán szombaton a Sándor-palotában azt mondta: egy ország erejét az adja, hogy a benne élő kisebb közösségek mennyire tartanak össze, tisztában vannak-e értékeikkel, segítik-e egymást.

 

A Kárpát-medence történelme nem érthető meg pusztán határok és államok leírásaként, inkább értelmezhető egymás mellett élő nemzetiségek, nemzetekbe ékelt kisebbségek viszonyrendszereként - fogalmazott az államfő, hozzátéve, ezen a tájon akkor volt jó a világ, ha az egyes értékek kiegészítették, gazdagították egymást.

 

"Számunkra érték a többnyelvűség, a hagyományok színessége, a megélt örökség" - jelentette ki Schmitt Pál. Beszélt arról is, hogy az elégedett kisebbség - ha nem kell naponta megküzdenie jogaiért - lojális az államhoz, amelynek polgára.

 

Schmitt Pál a beszéd után Szászfalvi László egyházügyi és nemzetiségi államtitkárral közösen Kisebbségekért Díjat adott át Lázók Anikó jogásznak, a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány irodavezetőjének a cigányság társadalmi integrációja érdekében végzett több évtizedes áldozatkész munkája elismeréseként; Michelisz József költőnek, német nemzetiségi pedagógusnak a közoktatásban és a nemzetiségi kultúra területén végzett tevékenységéért és magas színvonalú irodalmi munkássága elismeréseként.

 

Kisebbségekért Díjat vehetett át Riba Etelka pedagógus, újságíró, az Országos Szlovák Önkormányzat alelnöke a magyarországi szlovák kulturális értékek megőrzése és a nemzetiségi önazonosság megerősítése érdekében végzett munkájáért, közéleti szerepvállalása elismeréseként, valamint Ruva Pál Sándor roma költő, író, újságíró a cigányság társadalmi beilleszkedésének előmozdításáért és a cigány közösség hagyományainak megismertetéséért.

 

Ugyancsak Kisebbségekért Díjban részesült a magyarországi kisebbségi oktatás keretében létrehozott modellértékű programjáért az Országos Lengyel Nyelvoktató Iskola.

 

A Kisebbségekért Díjat minden évben december 18-án, a kisebbségek napján adják át. A kormány 1995-ben döntött úgy, hogy az ENSZ nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogairól szóló nyilatkozatának elfogadására emlékezve december 18-át a kisebbségek napjává nyilvánítja.



Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   maros50  | 2010 December 20 07:47:58 like(0) dislike(0)

A díjazottaknak gratulálok!


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Száműzött roma művészet

  • Meghalt Bogdán László, Cserdi polgármestere

  • Lemondott az FCÖ elnöke

  • Csóka János Pál lett az FCÖ elnöke

  • Jövő pénteken temetik el Bogdán Lászlót, Cserdi polgármesterét



CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?














KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar



    Phiren Amenca



    Parno Graszt