HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kolompár: a cigányság akár utcára is vonulna a kormányzati romaprogram beteljesüléséért

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  OCÖ, Kolompár Orbán
2010 December 17    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Kolompár Orbán szerint Magyarország soros uniós elnökségével a romák is megérkezhetnek Európába, de a fél év alatt, akár utcára vonulva is, ki kell követelniük az élethelyzetüket javító kormányzati program beteljesülését; az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke erről a roma érdekképviselet pénteki budapesti évzáró ünnepi közgyűlésén mondott beszédében.

Hirdetmény

Kolompár Orbán az elmúlt húsz év roma politikai tevékenységét értékelve úgy fogalmazott: a választott vagy kijelölt vezetők, politikusok pártérdekeket képviseltek a cigányság helyett, vagy saját érdekeiket tartották szem előtt. "Ezért ölhették, vadászhatták a védtelen romákat, ezért válhattak rabszolgává, kitaszítottá és földönfutóvá saját hazájukban, mert Magyarország a cigányok hazája is, még ha ezt a szélsőségesek és támogatóik kétségbe is vonnák" - jelentette ki.

 

Az OCÖ elnöke szerint a szélsőséges eszmék visszaszorultak, egyre kisebb a mozgásterük az utcán, a parlamentben, de arra kérte a kormányt: ne engedjen a Jobbik kirekesztő programjainak, ne támogasson ilyen javaslatokat, mert vidéken már úrrá lett a félelem.

 

"Ne legyen könnyel teli a szemünk, most erős ökölre van szükség, hogy kiköveteljük a cigányság élethelyzetét javító programok beteljesülését, és akár hetente, vagy naponta is utcára vonulunk" - mondta Kolompár Orbán, hangsúlyozva, hogy nem kenyeret, hanem munkát kérnek, mert a nélkül nincs a cigányságnak emberi tartása, egzisztenciája, biztonsága és jövője.

 

A roma vezető bejelentette, hogy még karácsony előtt 368 kérdésből álló csomagot adnak át a kormánynak: arra várnak választ a miniszterelnöktől, milyen programokkal kívánja segíteni a kormányzat a cigányságot. A kérdések száma kapcsán megjegyezte, minden egyes honatya kap egy kérdést, amelyre a cigányság 80 ezres közössége várja a választ.

 

A január 9-ei országos kisebbségi választásokra utalva az OCÖ elnöke úgy fogalmazott: abban bízik, hogy "nem egy centralizált hatalom védőbástyájaként" felálló testületet alakul majd, mert akkor az OCÖ elveszíti függetlenségét. Megjegyezte, azzal, hogy az Országos Választási Bizottság 25-re csökkentette az OCÖ 53 fős jelölti listáját, "az első pofont kapta meg a cigányság a demokráciában és a jogállamban". Ennek ellenére bíznak abban, hogy a Legfelsőbb Bíróság helyt ad fellebbezésüknek - tette hozzá.

 

Az évzáró ünnepségen az 53 tagú OCÖ valamennyi tagja oklevelet kapott, amelyen a testület elnöke megköszönte képviselőtársainak az elmúlt négy évben végzett munkát.

 

Január 9-én az októberben mandátumot nyert kisebbségi képviselők választják meg az OCÖ új képviselő-testületét és a területi önkormányzatok tagjait.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 3 hozzászólás érkezett.

#3   rromano  | 2010 December 18 21:01:49 like(0) dislike(0)

Tomi55, a 80 ezres a kisebb baj, nyilván elírták vagy "elmondták", biztos a "800 ezres cigányság" akart lenni. Nagyobb baj a 368 kérdés, honatyaként egy. Ezek legutóbb még még 386-an voltak; lehet, hogy Kolompár meg ifj. Bogdán tudnak valamit? Mert azt ugye nem hihetjük, hogy nem tudják, hány képviselőből áll a magyar parlament?

#2   Tomi55  | 2010 December 18 05:49:25 like(0) dislike(0)

A tudósítás teljesen egyértelmű, ezt a részt kivéve:

" minden egyes honatya kap egy kérdést, amelyre a cigányság 80 ezres közössége várja a választ"

Ha valaki segítene: ez a szám mit jelöl?#1   Tomi55  | 2010 December 18 05:49:25 like(0) dislike(0)

A tudósítás teljesen egyértelmű, ezt a részt kivéve:

" minden egyes honatya kap egy kérdést, amelyre a cigányság 80 ezres közössége várja a választ"

Ha valaki segítene: ez a szám mit jelöl?
vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőket

  • Obstruálások miatt még mindig nem alakulhat meg az ORÖ!

  • Izraelben ad koncerteket a 100 Tagú Cigányzenekar

  • Tüntetést szerveznének az ORÖ új képviselői a megalakulásukért

  • Elutasította a Kúria a Firosz alakulóülésre vonatkozó beadványátCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt