2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kisebbségi választás – Két országos listát állítottak a roma szervezetek
2010. 12. 15. 00:00

Az október 3-ai kisebbségi választás győztese, a Lungo Drom 2.289 mandátumot szerzett, míg riválisa, a Kolompár Orbán által vezetett MCF (Magyarországi Cigányok Országos Fóruma) 776 mandátumot kapott.

Az Országos Választási Iroda honlapján lévő csütörtök esti adatok szerint a cigány kisebbség 53 fős grémiumának tagjaira 1236 működő önkormányzat 4.921 elektora, kisebbségi önkormányzati képviselője szavazhat majd az Országos Cigány Önkormányzatot (OCÖ)  képviselőire.

 

Az október 3-ai kisebbségi választás győztese, a Lungo Drom 2.289 mandátumot szerzett, míg riválisa, a Kolompár Orbán által vezetett MCF (Magyarországi Cigányok Országos Fóruma) 776 mandátumot kapott. Az OCÖ-t iránytó Kolompár Orbán az elmúlt hetekben, hónapokban több száz képviselőt maga mögött tudó roma szervezetekkel választási szövetségeket kötött, és múlt szombaton jelentette be, hogy szövetségbe tömörültek a különféle pártszervezetek a januári országos és területi kisebbségi választásokra Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, romaügyi miniszteri biztos és az általa vezetett Lungo Drom nélkül.

 

A még döntésre váró listából kiderül, hogy az új szövetség élén az OCÖ elnökjelöltjének választott Aba-Horváth István, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés fideszes képviselője, a megyei cigány önkormányzat elnöke áll. Az új szövetség csak 52 fővel állított listát, amelynek második helyét Kolompár Orbán jelenlegi elnök kapta. A Lungo Drom listavezetője Farkas Flórián.

 

Az MCF listáján szerepel viszont a Veszprém megyei székhelyű Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetségének (Macifész) vezetője, Kozák János, aki két héttel korábban bejelentette, a nyolc megyében összesen 138 mandátumot szerzett érdekképviselet a Lungo Dromot támogatja a területi és országos választásokon.

 

A január 9-re kitűzött területi és országos kisebbségi választásokon csak a mandátumot elnyert képviselők szavazhatnak a felállított listákra.