2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Basescu nem fogja kihirdetni a roma megnevezést cigányra cserélő törvényt
2010. 12. 14. 00:00

Basescu államfő nem hirdeti ki azt a Prigoana képviselő által kezdeményezett jogszabályt, amely a "roma" hivatalos terminus "cigány"-ra történő változtatását rendeli el.

"A kezdeményezés egy nagy hiba, soha nem hirdetnék ki egy efféle kirekesztő jellegű törvényt" - nyilatkozta az államfő a lap elektronikus változatának.

A Financial Times megjegyzi, a románok körében frusztrációt idéz elő a roma és román szó közötti hasonlóság, noha a roma szó a romani nyelvből ered és semmi köze a románokhoz vagy Romániához.

Az államfő ugyanakkor kijelentette, a roma gyerekek számára jobb oktatási feltételek megteremtésére kellene a politikusoknak koncentrálniuk, illetve ki kellene találniuk, miként lehetne a gazdag roma kultúrát bemutatni.

A brit újság szerint Silviu Prigoana törvénytervezete kényes pillanatban született, hiszen Románia azt reméli, jövőre csatlakozik a schengeni övezethez.

Basescu amiatt aggódik, hogy a roma-ügyet a csatlakozás elodázására használhatják fel. "Nem jelent megoldást a problémára a romák repülővel történő hazaküldése, mint ahogy az a kijelentés sem, hogy Románia a roma kisebbség miatt nem csatlakozhat a schengeni övezethez" - mutatott rá az államfő. Hozzáfűzte, azt szeretné, ha a nyugat-európai országokkal karöltve megoldást találnának a problémára.