2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ajándékcsomag a sajókazai Dr. Ámbédkár Gimnázium tanulóinak
2010. 12. 11. 00:00

Ajándékcsomagot kaptak a Borsod megyei Sajókazán azok a családok, amelyek az elmúlt évben a Dr. Ámbédkár Gimnáziumba járó gyermekeikkel együtt tanultak és jó eredményt értek el.

A sajókazai Rákóczi úton lévő közösségi házban karácsonyi műsor várta az egybegyűlteket, a programmal a budai Káldor Miklós Kollégium diákjai kedveskedtek a jelenlévőknek. Az egyik hazai élelmiszer-áruházlánc által felajánlott ajándékkosarakat ezután kapták meg a gyerekek és szüleik.

 

Balog Zoltán a helyszínen az MTI-nek azt mondta: ezzel is szeretnék kifejezni, hogy az ember minden helyzetben tud teljesíteni, és ezt el kell ismerni. A csomagokat - amelyekben elsősorban hasznos élelmiszer van, de édesség és az ünnepi készülődéshez szükséges kellékek is - azok a családok kapták, amelyekben együtt tanultak a gyermekekkel a hozzátartozók.

 

Az államtitkár úgy fogalmazott: sok jó példa van az országban a felzárkóztatásra, a sajókazai is ilyen. Látogatásának az volt a célja, hogy megismerje ennek az intézmények a hétköznapjait, működését. Példamutatónak nevezte, hogy a gyermekek és a szülők együtt tanulnak. Azt mondta, a cigányság világában gyakran lehet 35 éves nagymamákkal találkozni, itt kaphatnak egy újabb esélyt. Amikor már felnevelték a gyerekeket, a tanulás, illetve szakma elsajátítása felé orientálódhatnak. Dupla motiváció, ha ők is és gyerekeik is tanulnak - mutatott rá Balog Zoltán. Hozzátette: nagyon fontos, hogy több generáció együtt dolgozik ezen, és ebben a nők kiemelt szerepet kapnak és vállalnak.

 

Ebben a feladatban fontos a személyes meggyőződés, ehhez áldozatot is kell hozni, az önkéntesek, szociális munkások, pedagógusok pedig munkája nélkülözhetetlen - mutatott rá.

 

Mint mondta, abban az ösztöndíjrendszerben, amelyen jelenleg dolgoznak, megmutatkozik majd, hogy ahol a gyerekek haladnak, érdemes lesz elismerni a pedagógus munkáját.

 

Derdák Tibor, a gimnázium igazgatója elmondta: négy éve vannak jelen Sajókaza és a környék településeinek életében. Hat helyszínen oktatnak az országban, ebből két hely Baranyában található, a többi Borsod megyében. Négyszáz diákot tanítanak, a korosztály változatos, a középiskolásoktól az idősebbekig, hiszen a szülők is tanulhatnak. Jelenleg harminckét pedagógussal oldják meg a feladatot.

 

Sajókaza Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a kazincbarcikai kistérségben található, Miskolctól 26 kilométerre van, a Sajó folyó bal partján. A községben 3 és fél ezren élnek, a munkanélküliek száma nagyon magas, mivel az egykor szebb napokat élt faluból korábban sokan a környék bányáiban, üzemeiben dolgoztak, amelyek mára bezárták a kapukat.

 

Itt kezdte meg működését a Dr. Ambedkar Gimnázium. Az iskola azt a célt tűzte ki maga elé, hogy azokon a nagyon szegény vidékeken, ahol az érettségizettek aránya az országos átlag töredéke, helyben elérhető legyen a középiskolai oktatás.