HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romák jövője: Kilátástalan szörnyűséggé alakult

betűméret csökkentése betűméret növelése
2010 December 10    Forrás: Czene Gábor-Népszabadság


Ez a cikk archív

Borús hangulatú eszmecserét tartottak a Mátyás téri Kesztyűgyár Közösségi Házban. Nem csoda: a cigány filmfesztivál programjai közé beékelt fórum a romák jövőjéről szólt. Elvileg. Valójában legalább annyira múltról és jelenről.

Hirdetmény

Cigányellenesség van, munka nincs – jellemezte az állapotokat Kalla Éva, a beszélgetés egyik moderátora. Senki nem akadt, aki vitába szállt volna vele. Lengyel László politológus új fejleményként hozzátette, hogy a romák elleni közhangulat már nemcsak a keleteurópai országok sajátja, hasonló méreteket öltött a kontinens nyugati részén is. Sőt: nem kivétel az Egyesült Államok és Kanada sem.

 

Magyarországon a romák jelentős része a szegény térségek falvaiban él, olyan „zárt rendszerekben”, amelyeket igazából nem is lehet elhagyni. A politológus úgy vélte, a többség ezt sikertörténetként értékeli: a cigányok így kevéssé zavarják a nagyvárosok nyugalmát. Mindennek a kialakulásához – állította – a politikai, a gazdasági és ritka kivételektől eltekintve a szellemi-kulturális elit is asszisztált. Lengyel László szerint az Orbán Viktor miniszterelnök által beharangozott európai romaprogram is csak „a féken tartásnak a kelet-európai megoldásait” szolgálja majd.

 

Andor Tamás volt az operatőre Schiffer Pál 1970-ben készített Fekete vonat című (ingázó cigányokról szóló) dokumentumfilmjének. A romákkal szembeni megkülönböztetés – mondta az operatőr – évtizedekkel ezelőtt is goromba és otromba formában mutatkozott, de a helyzet azóta csak romlott, „kilátástalan szörnyűséggé alakult”. Ignácz József, a Rádió C főszerkesztője a kormány javára írta, hogy elhatárolódik azoktól, akik „cigánybűnözést” emlegetnek. Ezzel együtt a romák megrendszabályozása zajlik. A Fidesz erőből dolgozik, a baj az, hogy cserébe nem kínál fel semmit, a cigányság nem lát perspektívát. A főszerkesztő nem hiszi, hogy lesz „magyar csoda”, azaz olyan program, amit eddig még nem találtak ki.

 

A kádárizmus elhitette a romákkal, hogy egyenrangúak, a rendszerváltás után „alibinek használtak bennünket” – jelentette ki Daróczi Ágnes (Phralipe). Addig szerinte semmi nem fog változni, amíg a cigányok ki nem mondják, hogy cigányok, és azt, hogy hátrányaik nagy része ebből fakad. Javasolta, hogy a romák töltsenek ki egy papírt a munkaigényükről és a származásukról: az így létrejövő etnikai adatbázis alapjául szolgálhatna a foglalkoztatásban bevezetendő kvótának. (A konkrét ötletet Lengyel László nem minősítette, de ő is a kvótarendszer mellett érvelt.)

 

Kegyelmi állapot lesz –mondta Iványi Gábor metodista lelkész a közelgő magyar uniós elnökségre utalva. Európa ezúttal tényleg ránk figyel majd. A lelkész arra kérte a roma értelmiségieket, éljenek a lehetőséggel, dolgozzanak ki saját javaslatokat, amelyek mögé nem cigányok is felsorakozhatnak.

 

Pár héten-hónapon belül kiderül, megfogadják-e a tanácsát.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Február   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Elhunyt Szentandrássy István festőművész

  • Örömünnep az Égben – Elment Szenti, az utolsó Mohikán

  • A Dikh TV-sztori: Se pénz, se politikai akarat nem volt, mégis csináltak egy cigány tévét

  • Sztojka Edina: ha valaki cigánynak születik, az önmagában mínusz 10-ről indul!

  • "A zene a szépség nyelve" - 75 éves ifjabb Sánta Ferenc prímásCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt