2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Amerikai érdek is, hogy Magyarország sikeres elnök legyen
2010. 12. 09. 00:00

Az Egyesült Államoknak is érdeke, hogy Magyarország sikeres legyen az Európai Unió elnöki tisztjében - jelezték amerikai kormányilletékesek csütörtökön Brüsszelben magyar újságíróknak nyilatkozva.

A következő félév eseményei és magyar prioritásai közül kiemelték az unió és kelet-európai partnerei közötti viszony erősítését, az energiabiztonságot, a romák integrációját, a gazdasági válság kezelését és a légi utasok adatainak kezeléséről szóló EU-amerikai megállapodás kidolgozását.

 

Hozzátették, a siker része kell hogy legyen az előre nem látható, kiszámíthatatlan helyzetek biztos kezű, az uniós egységet megőrző kezelése is.

 

Magyar politikusok már többször utaltak rá, hogy a jövő januártól júniusig tartó elnökségnek az eredetileg összeállított témák mellett olyan aktuális kérdésekkel is meg kell birkóznia, mint a tagországok közti gazdasági koordináció, a 2020-ig tartó gazdasági stratégiai elképzelések vagy egy esetleges kormányközi konferencia a már elhatározott, korlátozott uniós szerződésmódosítás miatt.

 

"A vezetési képesség abban is megmutatkozik, hogyan segít az elnökség az uniónak összefogottan, határozottan előremenni azokon a területeken, amelyeket maga választott, ... de olyankor is, ha valamilyen válsághelyzet alakul ki" - fogalmazott az egyik illetékes, aki nem kívánta megnevezni magát. Példaként a francia elnökség idején, 2008 nyarán kirobbant orosz-grúz válságot említette.

 

Magyar bejelentés szerint Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is jelen lesz az Európai Unió és kelet-európai partnerországai (Ukrajna, Moldova, Grúzia, Fehéroroszország, Örményország, Azerbajdzsán) budapesti csúcstalálkozóján, jövő májusban.

 

Az amerikai illetékesek ezzel kapcsolatban elmondták: Washington osztja azokat a célokat, amelyek az uniót vezetik a szóban forgó országcsoport esetében, Magyarország pedig már a földrajzi helyzetéből adódóan is többletértéket tud hozzáadni az uniós stratégiához. Az Egyesült Államok is szeretne folyamatos gazdasági fejlődést, politikai reformokat, a stabilitás növekedését látni a térségben. Jelentős az amerikai befektetések értéke is a régióban - mutattak rá.

 

A romastratégiával kapcsolatban megerősítették, hogy a legfontosabbnak a megkülönböztetésmentességet, az egyenlő esélyeket és a társadalmi bevonást tartják. Az európai országoktól Washington azt várja, hogy további erőfeszítéseket tesznek a romák integrálására. Mint a nyilatkozók elmondták, amerikai részről figyelemmel kísérik az uniós államok programjait a romák bevonására. Arról is igyekeznek gondoskodni, hogy az amerikai érintettségű programokban a kisebbségek, köztük adott esetben a romák képviselői is helyet kapjanak.

 

Az amerikai illetékesek tévesnek nevezték azt az uniós nézetet, hogy az európai országokban magasabb az adatvédelem szintje, mint az Egyesült Államokban. Emlékeztettek arra, hogy egyeztetések kezdődnek egy általános adatvédelmi egyezményről, amelyre részben azért van szükség, mert a két rendszer jelentősen eltér egymástól.

 

Ami az energiabiztonságot illeti, az Egyesült Államok is fontosnak tartja, hogy az EU számára szerteágazóbbá váljanak a beszerzési lehetőségek. Ilyen szempontból Washington is érdekelt egy, a Kaszpi-tengertől induló és az EU-ba érkező gázvezeték építésének segítésében. Az EU-amerikai energiatanács igyekszik segítséget nyújtani ahhoz is, hogy az ukrán energiapiac stabilabbá és átláthatóbbá váljék, emellett kiemelt figyelmet fordít az iraki befektetések előmozdítására.