2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Cigány gyerekek: óriási blődséget mondott a fideszes
2010. 12. 08. 00:00

Az új közoktatási törvény vitaanyagában egy kalap alá, a különleges bánásmódot igénylő kategóriába kerültek a sajátos nevelési igényű és a hátrányos helyzetű gyerekek.

Az új közoktatási törvény vitaanyagában egy kalap alá, a különleges bánásmódot igénylő kategóriába kerültek a sajátos nevelési igényű és a hátrányos helyzetű gyerekek. Oktatási szakértők szerint nem szerencsés, ha az egészségügyi állapotot összemossák a család anyagi helyzetével. A vitaanyag szerint ezek a gyerekek a jövőben indokolt esetben a közismereti tárgyakat külön, kis létszámú csoportokban tanulhatják, ami visszalépés, ha nem jár mellé pluszszolgáltatás - mondta a Krónikának Szabó Ákosné, a Bárczi Gusztáv gyógypedagógiai főiskola dékánja. A koncepció szerint külön csoportot kell szervezni az óvodában és iskolában akkor, ha ugyanazon kisebbséghez tartozó nyolc gyermek szülője ezt kéri. Az Oktatási Hivatal előző vezetője többször hangsúlyozta, hogy több iskola ezt a módszert használta arra, hogy a roma gyerekeket szegregálja.

Mindenkinek Becsengettek - ezt a címet viseli az az integrációt támogató együttműködési program, amelyet kedden az oktatási bizottság elnöke, Pokorni Zoltán is aláír, korábban pedig Lázár János a Fidesz frakcióvezetője az MR1-Kossuth Rádiónak azt mondta, hogy a Fidesz legfontosabb feladata megakadályozni a szegregációt. Az oktatási helyettes államtitkár szerint azonban a külön oktatás tulajdonképpen az integrációt szolgálja, a befogadandó csoportokat ugyanis alkalmassá kell tenni arra, hogy be lehessen fogadni őket. Ezek az elemek ezt az adaptív pedagógiát szolgálnák - hangsúlyozta Gloviczki Zoltán a Krónikának.

Ma Magyarországon több mint 700 olyan párhuzamos osztály van, ahova elkülönítve csak cigány gyerekek járnak - adta hírül a Magyar Rádió Krónika című műsora.