HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Cigány gyerekek: óriási blődséget mondott a fideszes

betűméret csökkentése betűméret növelése
2010 December 08    Forrás: 168ora.hu


Ez a cikk archív
Hosszú idő óta kérdés, hogy hogyan haladnak jobban a valamilyen okból hátrányból induló gyerekek a tanulásban. Az új közoktatási törvény tervezetéből az derül ki, hogy több kis létszámú, közel azonos képességű gyerekekből álló csoport lehet az iskolákban, mint eddig.
Hirdetmény
Az új közoktatási törvény vitaanyagában egy kalap alá, a különleges bánásmódot igénylő kategóriába kerültek a sajátos nevelési igényű és a hátrányos helyzetű gyerekek. Oktatási szakértők szerint nem szerencsés, ha az egészségügyi állapotot összemossák a család anyagi helyzetével. A vitaanyag szerint ezek a gyerekek a jövőben indokolt esetben a közismereti tárgyakat külön, kis létszámú csoportokban tanulhatják, ami visszalépés, ha nem jár mellé pluszszolgáltatás - mondta a Krónikának Szabó Ákosné, a Bárczi Gusztáv gyógypedagógiai főiskola dékánja. A koncepció szerint külön csoportot kell szervezni az óvodában és iskolában akkor, ha ugyanazon kisebbséghez tartozó nyolc gyermek szülője ezt kéri. Az Oktatási Hivatal előző vezetője többször hangsúlyozta, hogy több iskola ezt a módszert használta arra, hogy a roma gyerekeket szegregálja.

Mindenkinek Becsengettek - ezt a címet viseli az az integrációt támogató együttműködési program, amelyet kedden az oktatási bizottság elnöke, Pokorni Zoltán is aláír, korábban pedig Lázár János a Fidesz frakcióvezetője az MR1-Kossuth Rádiónak azt mondta, hogy a Fidesz legfontosabb feladata megakadályozni a szegregációt. Az oktatási helyettes államtitkár szerint azonban a külön oktatás tulajdonképpen az integrációt szolgálja, a befogadandó csoportokat ugyanis alkalmassá kell tenni arra, hogy be lehessen fogadni őket. Ezek az elemek ezt az adaptív pedagógiát szolgálnák - hangsúlyozta Gloviczki Zoltán a Krónikának.

Ma Magyarországon több mint 700 olyan párhuzamos osztály van, ahova elkülönítve csak cigány gyerekek járnak - adta hírül a Magyar Rádió Krónika című műsora.


Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt