HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A Macifész a Lungo Drommal lépne szövetségre

betűméret csökkentése betűméret növelése
2010 December 06    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A Lungo Drommal kötne választási szövetséget a Veszprém megyei székhelyű Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetsége (Macifész) a január 9-i országos és területi kisebbségi választásokra – ismertette a szervezet elnöke a hétfői elektori gyűlésen hozott döntést az MTI-vel.

Hirdetmény

A Macifész az október 3-i kisebbségi választásokon 4081 szavazatot kapott a cigány választói névjegyzékben szereplő állampolgároktól: nyolc megyében összesen 138 mandátumot szerzett.

 

Kozák János, a roma szerveződés elnöke az MTI-nek azt mondta: azért kötnének együttműködési megállapodást a fidesszel választási szövetségben lévő Lungo Drommal, mert programjuk és a jelenlegi kormány roma programja "nagy mértékben hasonlít egymásra", ezért kívánják erősíteni a szövetséges, a Lungo Drom választási sikerét.

 

A Macifész elnöke kijelentette: más listát állító szervezettel nem kívánnak szövetségre lépni.

 

Kozák János, aki jelenleg az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) általános elnökhelyettese, 2006-ban a Lungo Drom színeiben került be az OCÖ 53 tagú testületébe, ám a 2007-es alakuló ülésen a két fővel kisebb létszámú frakciót számláló MCF (Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma) - amelynek elnöke Kolompár Orbán - őt jelölte a roma érdekképviseleti szervezet elnökének, így a 27-26 fős mérleg megfordult, s az akkori választások győztesével szemben Kozák Jánost, és nem az esélyes Farkas Flóriánt, a Lungo Drom vezetőjét választották elnöknek.

 

A Lungo Drom óvása után, a megismételt alakuló ülésen, viszont a már többségbe került Kolompár Orbánt választották ismét elnöknek. Noha a Macifész az elmúlt években az OCÖ testületében az MCF frakcióját erősítette,  az európai uniós választáson és a parlamenti választáson is a fideszes képviselőket támogatta.

 

Az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint a Lungo Drom 2.289, az MCF 776 mandátumot szerzett az október 3-ai kisebbségi választásokon. A januárban esedékes területi és országos kisebbségi választásokon csak a mandátumot elnyert képviselők szavazhatnak a felállított listákra.

 

Ifj. Bogdán János, az MCF elnökhelyettese november közepén az MTI-vel azt közölte: 14 olyan civil szervezet mellett, amely az októberi kisebbségi választáson jelöltet állított és mandátumot szerzett, együttműködési megállapodást kezdeményeznek a Lungo Drommal is, így létre jöhet a "cigányság nagykoalíciója".Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 2 hozzászólás érkezett.

#2   romungro  | 2010 December 12 16:12:04 like(0) dislike(0)

Kik azok az emberek, akik még Farkas Flórival akarnak közösködni?!

#1   deloro  | 2010 December 07 09:02:09 like(0) dislike(0)

...csak a nagy összekapaszkodásban ki ne törjék egymás nyakát...


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt