2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A Macifész a Lungo Drommal lépne szövetségre
2010. 12. 06. 00:00

A Lungo Drommal kötne választási szövetséget a Veszprém megyei székhelyű Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetsége (Macifész) a január 9-i országos és területi kisebbségi választásokra.

A Macifész az október 3-i kisebbségi választásokon 4081 szavazatot kapott a cigány választói névjegyzékben szereplő állampolgároktól: nyolc megyében összesen 138 mandátumot szerzett.

 

Kozák János, a roma szerveződés elnöke az MTI-nek azt mondta: azért kötnének együttműködési megállapodást a fidesszel választási szövetségben lévő Lungo Drommal, mert programjuk és a jelenlegi kormány roma programja "nagy mértékben hasonlít egymásra", ezért kívánják erősíteni a szövetséges, a Lungo Drom választási sikerét.

 

A Macifész elnöke kijelentette: más listát állító szervezettel nem kívánnak szövetségre lépni.

 

Kozák János, aki jelenleg az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) általános elnökhelyettese, 2006-ban a Lungo Drom színeiben került be az OCÖ 53 tagú testületébe, ám a 2007-es alakuló ülésen a két fővel kisebb létszámú frakciót számláló MCF (Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma) - amelynek elnöke Kolompár Orbán - őt jelölte a roma érdekképviseleti szervezet elnökének, így a 27-26 fős mérleg megfordult, s az akkori választások győztesével szemben Kozák Jánost, és nem az esélyes Farkas Flóriánt, a Lungo Drom vezetőjét választották elnöknek.

 

A Lungo Drom óvása után, a megismételt alakuló ülésen, viszont a már többségbe került Kolompár Orbánt választották ismét elnöknek. Noha a Macifész az elmúlt években az OCÖ testületében az MCF frakcióját erősítette,  az európai uniós választáson és a parlamenti választáson is a fideszes képviselőket támogatta.

 

Az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint a Lungo Drom 2.289, az MCF 776 mandátumot szerzett az október 3-ai kisebbségi választásokon. A januárban esedékes területi és országos kisebbségi választásokon csak a mandátumot elnyert képviselők szavazhatnak a felállított listákra.

 

Ifj. Bogdán János, az MCF elnökhelyettese november közepén az MTI-vel azt közölte: 14 olyan civil szervezet mellett, amely az októberi kisebbségi választáson jelöltet állított és mandátumot szerzett, együttműködési megállapodást kezdeményeznek a Lungo Drommal is, így létre jöhet a "cigányság nagykoalíciója".