HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Vége a Magyarországi Cigányokért Közalapítványnak?

betűméret csökkentése betűméret növelése
2010 December 03    Forrás: Ignácz József - Roma Sajtóközpont


Ez a cikk archív

A korábbi tervekkel ellentétben valószínűleg nem a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány MACIKA) fogja kezelni a roma ösztöndíjakat. A Roma Sajtóközpont parlamenti forrásból származó információi szerint a MACIKA jövőre már csak roma kulturális programokat támogathat. 

Hirdetmény

Bár még november végén is azt javasolta a roma Varga József fideszes országgyűlési képviselő, hogy a Költségvetési Tanácstól elvont 825 millió forintot adják oda a roma diákok  ösztöndíját az azt eddig kezelő Magyarországi Cigányokért Közalapítványnak (MACIKA), ez úgy tűnik: meghiúsul.

 

A szintén fideszes Rogán Antal országgyűlési képviselő ehhez kapcsolódóan módosító indítványt terjesztett be, amely szerint a pénz a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz (KIM), ezen belül is az ahhoz tartozó Wekerle Sándor Alapkezelőhöz kerüljön – olvasható az most az Országgyűlés honlapján.

 

A Wekerle Sándor Alapkezelő elődje az előző kormány idején az akkori oktatási tárcához tartozott, és  Támogatáskezelő Igazgatóság néven működött.

 

A KIM honlapja most arról tájékoztat: a november 27.-én létrehozott Wekerle Sándor Alapkezelő készíti elő és bonyolítja le a minisztériumhoz rendelt, hazai költségvetési forrásból megvalósuló egyházi, nemzetiségi, kisebbségi és társadalmi felzárkózással kapcsolatos pályázatokat. Emellett szintén a Wekerle Sándor Alapkezelőnél lesz a szegény diákokat segítő felsőoktatási Bursa Hungarica, valamint a köz- és felsőoktatási Útravaló ösztöndíjprogram.  

 

A Roma Sajtóközpont parlamenti forrásból származó információi szerint a MACIKA jövőre csak romákat célzó kulturális programokat támogathat majd.  Mindeközben november végén a szintén fideszes Farkas Flórián parlamenti képviselő, aki egyben a roma támogatásokat is felügyelő miniszteri biztos olyan módosító javaslatot nyújtott be az Országgyűléshez, amely a KIM társadalmi felzárkózást segítő alapjai közt szereplő Roma Oktatási Programok támogatását további kétszázmillió forinttal növelné.

 

Farkas Flórian javaslata szerint a pénzt hatásvizsgálatra, tanulmányok készítésére, monitoring rendszer kialakítására, illetve az ösztöndíjprogram minőségbiztosítási rendszerének kidolgozására kellene fordítani.

 

Korábbi sajtó-nyilatkozataiban a Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság vezetője, Balog Zoltán úgy fogalmazott: az ösztöndíjaknak nem az „elitizmust ” kell támogatnia és szerinte a „felzárkózás és az ösztönzés alapelve” alapján kell odaadni az ösztöndíjakat a szegény diákoknak.

 

Szegénységük és származásuk is hátrányt okoz a roma diákoknak


A roma ösztöndíjak egyik legnagyobb gyengéje az, hogy a támogatás célja és eszközrendszere nincs összhangban egymással - derül ki a Társadalomkutató Intézet 2007-es „Tanulmányi ösztöndíjak etnikai vagy szociális alapon” című kutatásából. A felmérés során olyan diákokat kérdeztek, akik a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (MACIKA), illetve az Útravaló Ösztöndíjprogram támogatottjai voltak. Az adatok szerint MACIKA ösztöndíjakat szociális juttatásnak tartotta szinte valamennyi érintett: az iskolák, a kisebbségi önkormányzatok, a hátrányos helyzetű roma és nem roma családok. A MACIKA ösztöndíjak nagysága a tanulmányi átlagtól függött, és azt az általános iskolásoktól a főiskolásokig, egyetemistákig minden arra érdemes tanuló megkaphatta. Az Útravaló ösztöndíjak a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű hetedikes, nyolcadikos diákoknak, középiskolásoknak, és részben egyetemistáknak nyújtottak Miután a felmérés szerint a roma diákok hátránya nem csupán szociális helyzetükből, hanem etnikai hovatartozásukból is adódik, ezért létjogosultságuk van az etnikai alapú ösztöndíjaknak  - mondta egy november végi konferencián a vizsgálatban résztvevő egyik kutató. Messing Vera, a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének munkatársa elmondta: a kutatás szerint a roma ösztöndíjasok harmada, az Útravaló ösztöndíjasok 14 százaléka szegregált osztályban tanult, és az ösztöndíjrendszer igazi kárvallottjai a halmozottan hátrányos helyzetű roma diákok, mivel csaknem kétharmaduk semmilyen ösztöndíjat nem kap. Eközben 2006-ban, Kézdi Gábor és Kertesi Gábor közgazdász egy, a Roma Education Fund (Roma Oktatási Alap) megbízásából készített kutatásban kiszámolta: megéri befektetni a roma diákok oktatásába. A kutatók szerint jelentős és hosszú távú haszonnal jár a költségvetés számára az a befektetés, amely lehetővé teszi, hogy egy roma fiatal érettségit szerezzen.

Tóth Andrea, Roma Sajtóközpont

 

A  MACIKA  hanyatlása

 

Már idén februárban, még a szocialista kormányzás alatt bonyolult és hosszú vita folyt a MACIKA ösztöndíjak kifizethetőségéről, amely azzal járt, hogy a diákok nem jutottak hozzá időben a támogatásokhoz. Az akkori Szociális és Munkaügyi Minisztérium azon az állásponton volt: a MACIKA még az idei költségvetésből 315 millió forintot kap roma ösztöndíjakra, továbbá 60 millió forintot, melyet roma kulturális programokra illetve életveszélyes lakhatási helyzetek megszüntetésének támogatására fordíthat. Emellett a Roma Oktatási Alapon keresztül további 85 millió forint  támogatáshoz juthatnak a hazai romák. Ugyanakkor az akkori tárca szerint az idén szeptembertől kezdődött tanévre szóló pályázatok kifizetése csak jövőre lesz esedékes. A MACIKA akkori elnöke erre úgy reagált: nincs elég pénzük a szeptembertől kezdődött tanév roma ösztöndíjaira, mert már az előző tanév kifizetései is meghaladták a minisztérium által említett összegeket, és februárra az az 517 millió forint sem érkezett meg hozzájuk, amit már jóváhagyott a tárca. A vita hatására a Roma Oktatási Alap nyilvánosan közölte: nem fogadja el minisztérium neki szánt támogatását, mert nem akar a MACIKA rovására pénzhez jutni.

Tóth Andrea,  Roma Sajtóközpont


Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   zoja70@freemail.hu  | 2010 December 06 16:07:22 like(0) dislike(0)

Egyszerüen normális ember nem tudja követni ezt a fajta (Igényes Roma Politikát) 


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzék

  • Felosztanák Farkas Flórián birodalmát

  • A cigányok felzárkóztatása az egész társadalom ügyeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt