2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Vége a Magyarországi Cigányokért Közalapítványnak?
2010. 12. 03. 00:00

A Roma Sajtóközpont parlamenti forrásból származó információi szerint a MACIKA jövőre már csak roma kulturális programokat támogathat.

Bár még november végén is azt javasolta a roma Varga József fideszes országgyűlési képviselő, hogy a Költségvetési Tanácstól elvont 825 millió forintot adják oda a roma diákok  ösztöndíját az azt eddig kezelő Magyarországi Cigányokért Közalapítványnak (MACIKA), ez úgy tűnik: meghiúsul. A szintén fideszes Rogán Antal országgyűlési képviselő ehhez kapcsolódóan módosító indítványt terjesztett be, amely szerint a pénz a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz (KIM), ezen belül is az ahhoz tartozó Wekerle Sándor Alapkezelőhöz kerüljön – olvasható az most az Országyűlés honlapján. A Wekerle Sándor Alapkezelő elődje az előző kormány idején az akkori oktatási tárcához tartozott, és  Támogatáskezelő Igazgatóság néven működött. A KIM honlapja most arról tájékoztat: a november 27.-én létrehozott Wekerle Sándor Alapkezelő készíti elő és bonyolítja le a minisztériumhoz rendelt, hazai költségvetési forrásból megvalósuló egyházi, nemzetiségi, kisebbségi és társadalmi felzárkózással kapcsolatos pályázatokat. Emellett szintén a Wekerle Sándor Alapkezelőnél lesz a szegény diákokat segítő felsőoktatási Bursa Hungarica, valamint a köz- és felsőoktatási Útravaló ösztöndíjprogram.  A Roma Sajtóközpont parlamenti forrásból származó információi szerint a MACIKA jövőre csak romákat célzó kulturális programokat támogathat majd.  Mindeközben november végén a szintén fideszes Farkas Flórián parlamenti képviselő, aki egyben a roma támogatásokat is felügyelő miniszteri biztos olyan módosító javaslatot nyújtott be az Országgyűléshez, amely a KIM társadalmi felzárkózást segítő alapjai közt szereplő Roma Oktatási Programok támogatását további kétszázmillió forinttal növelné. Farkas Flórian javaslata szerint a pénzt hatásvizsgálatra, tanulmányok készítésére, monitoring rendszer kialakítására, illetve az ösztöndíjprogram minőségbiztosítási rendszerének kidolgozására kellene fordítani. Korábbi sajtó-nyilatkozataiban a Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság vezetője, Balog Zoltán úgy fogalmazott: az ösztöndíjaknak nem az „elitizmust ” kell támogatnia és szerinte a „felzárkózás és az ösztönzés alapelve” alapján kell odaadni az ösztöndíjakat a szegény diákoknak.

HÁTTÉR 1: Szegénységük és származásuk is hátrányt okoz a roma diákoknak
A roma ösztöndíjak egyik legnagyobb gyengéje az, hogy a támogatás célja és eszközrendszere nincs összhangban egymással —derül ki a Társadalomkutató Intézet 2007-es „Tanulmányi ösztöndíjak etnikai vagy szociális alapon” című kutatásából. A felmérés során olyan diákokat kérdeztek, akik a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (MACIKA), illetve az Útravaló Ösztöndíjprogram támogatottjai voltak. Az adatok szerint MACIKA ösztöndíjakat szociális juttatásnak tartotta szinte valamennyi érintett: az iskolák, a kisebbségi önkormányzatok, a hátrányos helyzetű roma és nem roma családok. A MACIKA ösztöndíjak nagysága a tanulmányi átlagtól függött, és azt az általános iskolásoktól a főiskolásokig, egyetemistákig minden arra érdemes tanuló megkaphatta. Az Útravaló ösztöndíjak a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű hetedikes, nyolcadikos diákoknak, középiskolásoknak, és részben egyetemistáknak nyújtottak Miután a felmérés szerint a roma diákok hátránya nem csupán szociális helyzetükből, hanem etnikai hovatartozásukból is adódik, ezért létjogosultságuk van az etnikai alapú ösztöndíjaknak  – mondta egy november végi konferencián a vizsgálatban résztvevő egyik kutató. Messing Vera, a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének munkatársa elmondta: a kutatás szerint a roma ösztöndíjasok harmada, az Útravaló ösztöndíjasok 14 százaléka szegregált osztályban tanult, és az ösztöndíjrendszer igazi kárvallottjai a halmozottan hátrányos helyzetű roma diákok, mivel csaknem kétharmaduk semmilyen ösztöndíjat nem kap. Eközben 2006-ban, Kézdi Gábor és Kertesi Gábor közgazdász egy, a Roma Education Fund (Roma Oktatási Alap) megbízásából készített kutatásban kiszámolta: megéri befektetni a roma diákok oktatásába. A kutatók szerint jelentős és hosszú távú haszonnal jár a költségvetés számára az a befektetés, amely lehetővé teszi, hogy egy roma fiatal érettségit szerezzen.

HÁTTÉR 2: A  MACIKA  hanyatlása
Már idén februárban, még a szocialista kormányzás alatt bonyolult és hosszú vita folyt a MACIKA ösztöndíjak kifizethetőségéről, amely azzal járt, hogy a diákok nem jutottak hozzá időben a támogatásokhoz. Az akkori Szociális és Munkaügyi Minisztérium azon az állásponton volt: a MACIKA még az idei költségvetésből 315 millió forintot kap roma ösztöndíjakra, továbbá 60 millió forintot, melyet roma kulturális programokra illetve életveszélyes lakhatási helyzetek megszüntetésének támogatására fordíthat. Emellett a Roma Oktatási Alapon keresztül további 85 millió forint  támogatáshoz juthatnak a hazai romák. Ugyanakkor az akkori tárca szerint az idén szeptembertől kezdődött tanévre szóló pályázatok kifizetése csak jövőre lesz esedékes. A MACIKA akkori elnöke erre úgy reagált: nincs elég pénzük a szeptembertől kezdődött tanév roma ösztöndíjaira, mert már az előző tanév kifizetései is meghaladták a minisztérium által említett összegeket, és februárra az az 517 millió forint sem érkezett meg hozzájuk, amit már jóváhagyott a tárca. A vita hatására a Roma Oktatási Alap nyilvánosan közölte: nem fogadja el minisztérium neki szánt támogatását, mert nem akar a MACIKA rovására pénzhez jutni.