HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Szándéknyilatkozat a magyar cigány kultúráról szóló valenciai kiállítás megrendezésére

betűméret csökkentése betűméret növelése
2010 December 03    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A magyar cigány kultúrát bemutató kiállítást rendeznek februárban Valenciában a magyar EU-elnökség egyik programjaként - erről írt alá szándéknyilatkozatot pénteken Budapesten Balog Zoltán, a közigazgatási és igazságügyi tárca (KIM) társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára és Salvador Enguix Morant, a kelet-spanyolországi város önkormányzatának kulturális főtanácsosa.

Hirdetmény

Sajtótájékoztatójukon Balog Zoltán elmondta, hogy az új magyar kormánynak egyik nagyon fontos célkitűzése a társadalmi fölzárkóztatás, amely Magyarországon nagy részben érinti a cigányságot.

 

"Meggyőződésünk, hogy kulturális öntudat nélkül nem lehet felzárkózni, felzárkóztatni" - hangsúlyozta, egyúttal örömét fejezte ki, hogy a tervezett fotókiállítás kapcsán - amely összeveti a külső szemlélő cigányságképét a belülről látható romaképpel - ez a két kérdés összekapcsolódik. Balog Zoltán fontosnak nevezte, hogy ne csak a cigánykérdéshez értsen mindenki Magyarországon, hanem magát a cigányságot is megismerjük, s hogy e népcsoport története részévé váljon a magyar oktatásnak.

 

Salvador Enguix Morant elmondta, hogy a budapesti Néprajzi Múzeum által kezdeményezett és a madridi magyar nagykövetség által támogatott kiállítást a Valenciai Néprajzi Múzeum fogadja. Utalt rá, hogy a két országot sok ponton köti össze a történelem, s ezek egyike, hogy Spanyolországban is jelentős cigány népesség él, még ha arányát tekintve kisebb is, mint Magyarországon. A főtanácsos hangsúlyozta, hogy a sokszínűség adja nemcsak Európa, de egy-egy ország kultúrájának gazdagságát, s ennek tudatosítása szintén összekötő kapocs a spanyolok és a magyarok között.

 

A Képek, cigányok, cigányképek elnevezésű kiállítás Szuhay Péternek, a Néprajzi Múzeum kurátorának és Szeljak György kultúrantropológusnak a gondozásában jön létre.

 

Szuhay Péter az MTI-nek elmondta, hogy a tárgyi gyűjteménnyel kísért fotókiállítás egy és egynegyed századot ölel majd át a XIX. század végétől egészen napjainkig. Segítségével a társadalom többségében kialakult cigányképet, illetve a cigányok ezzel jórészt ellentétes önképét igyekszenek majd összevetni - mondta, hozzátéve, hogy az anyag részben a Soros György által támogatott Nyitott Társadalom Intézet (OSI) immár harmadik, cigány családok saját fotóalbumaira kiírt pályázatából származik.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Jelölt – Tükörkép a valóságról

  • A Nemzetközi Romanapon

  • Setét Jenő: Egyenjogúságot a roma kultúrának!

  • Mozgolódnak a romák – alakul az új szövetség

  • Beer Miklós: Új Trianon fenyegetCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt