HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A román kormány hivatalosan a cigány szót használná a roma helyett

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  cigány, roma, románia
2010 December 03    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A román kormány hajlik arra, hogy megváltoztassa a romák hivatalos romániai elnevezését, a cigány szót használva a roma helyett, ez viszont kiváltotta a roma kisebbség tiltakozását - adta hírül pénteken a román média.

Hirdetmény

A kabinet fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párt (PD-L) képviselője, Silviu Prigoana javasolta a kormánynak a módosítás végrehajtását. A törvényhozó azért vetette fel a roma megnevezés hivatalos törlését, mert szerinte külföldön folyamatosan összetévesztik a románokat a romákkal, és ez hatalmas imázsveszteséget okoz Romániának.

 

A képviselő javaslatát kedvezően véleményezte a Román Tudományos Akadémia is, amely megállapította, hogy az Európai Unió számos tagállamában a cigány szót használják a roma helyett a kisebbség megnevezésére.        

 

A Mediafax román hírügynökség kormányzati forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy a kabinetnek nincs ellenvetése, s a javaslat hamarosan a parlament elé kerül.

 

A romániai roma kisebbség érdekeit védő civil szervezetek tiltakozásukat fejezték ki a kezdeményezés ellen, s a napokban utcára vonulva adtak hangot elégedetlenségüknek. Ők azt kérik, hogy maradjon a jelenleg is használatos roma szó közösségük hivatalos megnevezésére.

 

A képviselő javaslatával nem ért egyet a romániai Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala és az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanács sem.  

 

Román állampolgárok az elmúlt években több nyugat-európai államban is gondot okoztak az ottani hatóságoknak azzal, hogy bűncselekményeket követtek el, kéregettek, nomádtáborokban telepedtek le. Romániának legutóbb Olaszországgal és Franciaországgal alakult ki diplomáciai konfliktusa a bűnöző, illetve telepeket létesítő román állampolgárok miatt.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt