2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A román kormány hivatalosan a cigány szót használná a roma helyett
2010. 12. 03. 00:00

A román kormány hajlik arra, hogy megváltoztassa a romák hivatalos romániai elnevezését, a cigány szót használva a roma helyett, ez viszont kiváltotta a roma kisebbség tiltakozását.

A kabinet fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párt (PD-L) képviselője, Silviu Prigoana javasolta a kormánynak a módosítás végrehajtását. A törvényhozó azért vetette fel a roma megnevezés hivatalos törlését, mert szerinte külföldön folyamatosan összetévesztik a románokat a romákkal, és ez hatalmas imázsveszteséget okoz Romániának.

 

A képviselő javaslatát kedvezően véleményezte a Román Tudományos Akadémia is, amely megállapította, hogy az Európai Unió számos tagállamában a cigány szót használják a roma helyett a kisebbség megnevezésére.        

 

A Mediafax román hírügynökség kormányzati forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy a kabinetnek nincs ellenvetése, s a javaslat hamarosan a parlament elé kerül.

 

A romániai roma kisebbség érdekeit védő civil szervezetek tiltakozásukat fejezték ki a kezdeményezés ellen, s a napokban utcára vonulva adtak hangot elégedetlenségüknek. Õk azt kérik, hogy maradjon a jelenleg is használatos roma szó közösségük hivatalos megnevezésére.

 

A képviselő javaslatával nem ért egyet a romániai Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala és az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanács sem.  

 

Román állampolgárok az elmúlt években több nyugat-európai államban is gondot okoztak az ottani hatóságoknak azzal, hogy bűncselekményeket követtek el, kéregettek, nomádtáborokban telepedtek le. Romániának legutóbb Olaszországgal és Franciaországgal alakult ki diplomáciai konfliktusa a bűnöző, illetve telepeket létesítő román állampolgárok miatt.