2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kisebbségi választás – Az MCF már az OVB nyilvántartásában szerepel
2010. 12. 01. 00:00

Eddig még csak a Magyarországi Cigányok Országos Fórumát vette nyilvántartásba a januári kisebbségi választásra az OVB. A nyilvántartásba vételi határidő december 14-én 16 órakor jár le.

Az OVB a januári területi és országos kisebbségi választásra jelölőszervezetként nyilvántartásba vette az MCF Magyarországi Cigányok Országos Fórumát.

A megyei és fővárosi kisebbségi önkormányzatok tagjainak választását 2011. január 9-re tűzte ki az OVB, ugyanezen a napon tartják az országos kisebbségi önkormányzatok tagjainak választását is.

 

A törvény értelmében megyei vagy fővárosi szintű választást akkor lehet kitűzni, ha az adott területi szinten legalább tíz települési (a fővárosban kerületi) kisebbségi önkormányzat működik. Országos kisebbségi választás pedig akkor tartható, ha országszerte összesen legalább négy települési kisebbségi önkormányzat működik a kiírás napján. Ez azt jelenti: az országos önkormányzatok megalakításának nem feltétele, hogy területi szinten is létrejöjjenek kisebbségi önkormányzatok, elegendő a megfelelő számú települési szerveződés.

 

Az OVB a választás kitűzésével egyidejűleg megyénként megállapította, hogy mely szervezetek jogosultak listát állítani. A szervezeteket - mielőtt még listát állítanának - be kell jelenteni a területi választási bizottságnál, ha a jelölőszervezet csak egy területi listát kíván állítani (és országos listát nem), egyébként pedig az OVB-nél.

 

A nyilvántartásba vett jelölőszervezetek december 14-én 16 óráig jelenthetik be listájukat. A választáson az elektorok, azaz a települési kisebbségi önkormányzatok tagjai választanak és választhatók, csak az szavazhat és csak az lehet jelölt, aki a szavazás napján tagja a települési kisebbségi önkormányzatnak.

 

A területi és országos kisebbségi önkormányzati választáson listaállításra jogosult jelölő szervezetek

 

Országos

Bács-Kiskun megye

Baranya megye

Békés megye

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Budapest

Csongrád megye

Fejér megye

Győr-Moson-Sopron megye

Hajdú-Bihar megye

Heves megye

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Komárom-Esztergom megye

Nógrád megye

Pest megye

Somogy megye

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Tolna megye

Vas megye

Veszprém megye

Zala megye