HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Balog Zoltán: vannak jó gyakorlatok Magyarországon a romaintegráció terén

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Balog Zoltán
2010 November 30    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Az oktatás- és a foglalkoztatáspolitikában, valamint az integráció területén Magyarország jó, bevált gyakorlatokat is megismertethet a többi uniós tagállammal, de a rossz gyakorlatokból talán ennél is többet lehet tanulni - mondta újságíróknak Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden egy brüsszeli romaügyi tanácskozás előtt.

Hirdetmény

A rendezvényen részt vesz Járóka Lívia néppárti EP-képviselő, Andor László, a szociális ügyekért és a társadalmi összetartozás kérdéseiért felelős, illetve Viviane Reding alapjogi és igazságügyi témákban illetékes EU-biztos is.

 

Balog Zoltán elmondta: magyar részről - abból következően is, hogy az ország EU-elnöksége alatt prioritásként kezelik a roma kérdést - fontosnak tartják az uniós programok hatásfokának vizsgálatát. Szerinte e vizsgálódást sokkal komolyabban kell venni.

 

"Nagyon fontos lenne, hogy legyen egy olyan, mindenki által elfogadott mérőrendszer, amivel mérjük a probléma nagyságát  és a programok hatékonyságát" - hangsúlyozta. Szerinte az Európai Unió is előírhatja a saját maga által nyújtott támogatások esetében például azt, hogy akkor ad támogatást, ha egy területen nem csupán presztízsberuházásokat valósítanak meg, "hanem azoknak a felzárkóztatására is gondolnak, akik ott egyébként mélyszegénységben élnek".

 

Az MTI kérdésére az államtitkár megállapította: az EU mostani ellenőrzési eszközrendszere nem elegendő a romafelzárkóztatási programok hatékonyságának felmérésére. Közölte, hogy az uniós munkacsoport jelentése alapján magyar részről javaslatot tesznek majd az EU-nak a vizsgálat hatásfokának növelésére.

 

A romaügyi közmeghallgatás előtt Járóka Lívia elnökletével ülést tartott a néppárti frakció Roma Munkacsoportja. A tanácskozást, amelyen a téma vezető európai szakemberei - szociológusok, antropológusok és etnográfusok - számoltak be legfrissebb kutatási eredményeikről, Jerzy Buzek, az EP elnöke nyitotta meg.

 

Köszöntő beszédében Buzek hangsúlyozta: a roma közösségekben végzett terepmunka tapasztalatai révén a politikusok megbízható és valós képet alkothatnak a romák helyzetéről és igényeiről, ami elengedhetetlen a hatékony szakpolitikai tervezés szempontjából. Az EP-elnök bejelentette, hogy januártól kezdve rendszeresen fogad kabinetjében roma gyakornokot.

 

A nap folyamán az EP nőjogi és esélyegyenlőségi bizottsága szavazott Járóka Lívia azon módosító indítványairól, amelyeket a képviselő a romák társadalmi befogadását célzó uniós stratégiával kapcsolatos jelentéshez nyújtott be. Az indítványok többek között a roma nők hatékonyabb munkaerőpiaci reintegrációját és a többszörös diszkrimináció elleni fellépést célozzák, valamint felhívják a figyelmet a nemek szerinti bontásban gyűjtött statisztikai adatok szerepére a stratégia eredményeinek értékelésében.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Kolompár Orbán visszatér a roma politikába

  • Lovári nyelvvizsgával juttatnák be a szegény diákokat az egyetemre

  • Pünkösdi gyermek vigadalom Nyíregyházán

  • Czeglédy és Lengyel is feljelentette a Fidesz szekerét toló roma egyesület elnökét

  • Farkas Félix az ORÖ intézményeinek jövő évi költségvetési támogatásának növelését kérteCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt