2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Balog Zoltán: vannak jó gyakorlatok Magyarországon a romaintegráció terén
2010. 11. 30. 00:00

Az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága kedden és szerdán közmeghallgatást tart a romaintegrációt célzó európai uniós stratégiáról.

A rendezvényen részt vesz Járóka Lívia néppárti EP-képviselő, Andor László, a szociális ügyekért és a társadalmi összetartozás kérdéseiért felelős, illetve Viviane Reding alapjogi és igazságügyi témákban illetékes EU-biztos is.

 

Balog Zoltán elmondta: magyar részről - abból következően is, hogy az ország EU-elnöksége alatt prioritásként kezelik a roma kérdést - fontosnak tartják az uniós programok hatásfokának vizsgálatát. Szerinte e vizsgálódást sokkal komolyabban kell venni.

 

"Nagyon fontos lenne, hogy legyen egy olyan, mindenki által elfogadott mérőrendszer, amivel mérjük a probléma nagyságát  és a programok hatékonyságát" - hangsúlyozta. Szerinte az Európai Unió is előírhatja a saját maga által nyújtott támogatások esetében például azt, hogy akkor ad támogatást, ha egy területen nem csupán presztízsberuházásokat valósítanak meg, "hanem azoknak a felzárkóztatására is gondolnak, akik ott egyébként mélyszegénységben élnek".

 

Az MTI kérdésére az államtitkár megállapította: az EU mostani ellenőrzési eszközrendszere nem elegendő a romafelzárkóztatási programok hatékonyságának felmérésére. Közölte, hogy az uniós munkacsoport jelentése alapján magyar részről javaslatot tesznek majd az EU-nak a vizsgálat hatásfokának növelésére.

 

A romaügyi közmeghallgatás előtt Járóka Lívia elnökletével ülést tartott a néppárti frakció Roma Munkacsoportja. A tanácskozást, amelyen a téma vezető európai szakemberei - szociológusok, antropológusok és etnográfusok - számoltak be legfrissebb kutatási eredményeikről, Jerzy Buzek, az EP elnöke nyitotta meg.

 

Köszöntő beszédében Buzek hangsúlyozta: a roma közösségekben végzett terepmunka tapasztalatai révén a politikusok megbízható és valós képet alkothatnak a romák helyzetéről és igényeiről, ami elengedhetetlen a hatékony szakpolitikai tervezés szempontjából. Az EP-elnök bejelentette, hogy januártól kezdve rendszeresen fogad kabinetjében roma gyakornokot.

 

A nap folyamán az EP nőjogi és esélyegyenlőségi bizottsága szavazott Járóka Lívia azon módosító indítványairól, amelyeket a képviselő a romák társadalmi befogadását célzó uniós stratégiával kapcsolatos jelentéshez nyújtott be. Az indítványok többek között a roma nők hatékonyabb munkaerőpiaci reintegrációját és a többszörös diszkrimináció elleni fellépést célozzák, valamint felhívják a figyelmet a nemek szerinti bontásban gyűjtött statisztikai adatok szerepére a stratégia eredményeinek értékelésében.