HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romapolitika: beindul a kormány

betűméret csökkentése betűméret növelése
2010 November 25    Forrás: Czene Gábor-NOL


Ez a cikk archív

Ösztöndíj, koordinációs központ, egyházi közmunka.Lassan körvonalazódik, mit akar kezdeni a kormány a romaüggyel. Farkas Flórián felelősségre vonást sürget.

Hirdetmény

Úgy vagyunk, mint a focival: mindenki cigányügyi szakértő Magyarországon. Közben a probléma valóságos megértésében még nem járunk túlságosan elöl – ezt mondta Balog Zoltán, társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az esztergomi Szent Adalbert Központban tegnap kezdődött, többnapos konferencián. A kormány – folytatta – a kettős identitás erősítésében érdekelt.

 

Még folynak a költségvetési viták, az államtitkár mindenesetre bízik abban, hogy jövőre olyan sok pénz lesz roma diákok ösztöndíjára, mint eddig még soha. És nem csupán az átlagon felüli eredményeket produkáló gyerekeket szeretnék támogatni, hanem azokat is, akik alacsony szintről indulnak, de fejlődést mutatnak.

 

Az államtitkárság égisze alatt a közeljövőben megalakul az amolyan érdekegyeztető tanácskéntműködő roma koordinációs központ. Továbbá: egy törvényjavaslat lehetővé kívánja tenni, hogy egyházak is foglalkoztathassanak közmunkásokat.

 

Kállai Ernő kisebbségi ombudsman kifejtette, hogy a romák helyzetében – ha nem is feltétlenül a közeli jövőben – az hozhat igazi áttörést, ha létrejön egy olyan komoly értelmiségi erő, amely tömegbázist tudhat maga mögött, és így képes a nyomásgyakorlásra. Az integrációhoz – folytatta – a többség részéről „befogadási ajánlat”, a kisebbség felől pedig „belépési igény” kell. Kállai szóvá tette, hogy a mostani alkotmányozási folyamatban felvetődött a kisebbségi ombudsman intézményének megszüntetése. Úgy vélte, felelősen gondolkodó embereknek még viccként sem szabad ilyesmit tervezniük.

 

Sajátos fi nanszírozási elképzeléseket vázolt a közelmúltban Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselő (a Lungo Drom elnöke, miniszteri biztos) egy zártkörű tanácskozáson. Az eseményen titokban készített, majd nyilvánosságra hozott hangfelvétel szerint Farkas közölte, hogy zárolta a romáknak szánt forrásokat, egyúttal véget vet az „alapítványi játszmának”. A pénz egy helyen lesz, annak felhasználásáról ő dönt: a választott cigány testületek közül csak azok remélhetnek támogatást, amelyek vezetői elnyerik a tetszését. „Amit nem mi vezetünk, abban nem bízom meg”, állapította meg Farkas Flórián, aki utólag közleményben tudatta, hogy minden szavát vállalja.

 

Az esztergomi konferencián tartott előadásában nem adta jelét annak, hogy a jövőben egy személyben kívánna dönteni a romapénzekről. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a „törvényesség minden körülmények közötti betartása” fontos eleme lesz a kormány új cigánypolitikájának, miként a szakszerűség és az erkölcs is. Hiszen –hangsúlyozta –, ha nincs erkölcsi tartása egy politikusnak, akkor nincs hitele sem. Ami pedig a pénzügyeket illeti, Farkas Flórián ahova néz, baj van: ezért kell átlátható és ellenőrizhető rendszer. És persze „nem kerülhető el a felelősségre vonás.”

 

Kérdésünkre, hogy Farkas Flórián iránt töretlen-e a bizalom, Balog államtitkár kijelentette: a Fidesz és a Lungo Drom szövetsége természetesen továbbra is érvényes.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt