HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Roma civilek: nem jó, ha Farkas Flórián egy személyben dönt a cigányok sorsáról

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Farkas Flórián
2010 November 24    Forrás: nepszava.hu


Ez a cikk archív

Nem támogatják a roma civil szervezetek Farkas Flórián centralizált roma politikájának a tervét. Az Autonómia Alapítvány igazgatója szerint attól nem lesz átláthatóbb a pályázati támogatások felhasználása, ha egy kézben, a roma támogatásokat felügyelő miniszteri biztosnál összpontosul a pénzosztás, a Rádió C igazgatója pedig azt mondja, hogy nem jó, ha Farkas Flórián egy személyben dönt a cigányok sorsáról.

Hirdetmény

A roma támogatásokat felügyelő miniszteri biztos, fideszes országgyűlési képviselő, a Lungo Drom elnöke egy budapesti fórumon nemrég arról beszélt, hogy centralizált fővárosi és országos romapolitikát kell kialakítani. Farkas Flórián közölte, hogy azok a kisebbségi képviselők és roma szervezetek, akik és amelyek nem fogadják el az általa felvázolt rendszert, azok nem kapnak pénzt.

 

A világhálóra felkerült hangfelvétel szerint Farkas Flórián azt mondta, hogy az az "alapítványosdi játszma", ami eddig volt, a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (MACIKA), a Kisebbségi Közalapítvány, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA), meg a többi, megszűnnek, mostantól a pénzt egy helyen kezelik majd, és azt a munkát ő irányítja. Szolnokon, a megyei cigány kisebbségi önkormányzat rendezvényén úgy fogalmazott Farkas Flórián, hogy az új politika három pilléren nyugszik, a törvényességen, a szakszerűségen és a megbízhatóságon.

A Romaversitas Alapítvány igazgatója szerint a roma támogatásokat felügyelő miniszteri biztos nyilatkozatával azt üzente a hazai roma civil szervezeteknek, hogy akik nincsenek vele "megfelelő" viszonyban, azok nem kapnak állami támogatást. Daróczi Gábor furcsának nevezte, hogy Farkas Flórián az új rendszer alappilléreiről szólva megemlítette többek között az erkölcsösséget, és emlékeztetett arra, hogy 1998-ban a Lungo Drom cigány szervezet, egyben az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat (OCKÖ) elnökeként büntetőeljárás folyt Farkas Flórián ellen hűtlen kezelés és a számviteli fegyelem megsértése miatt, de Göncz Árpád államfőtől eljárási kegyelemet kapott. A főiskolás, egyetemista roma fiatalok képzésével, ösztöndíjazásával foglalkozó Romaversitas Alapítvány működésének 14 éve alatt összesen 22 millió forint állami támogatást kapott, tavaly semmit sem.

Az 1990 óta működő Autonómia Alapítvány eddig még sosem kapott állami támogatást. Csongor Anna, a szervezet igazgatója közölte, szurkol Farkas Flórián javaslatának, hogy átláthatóvá és követhetővé váljék az állami pályázati támogatások felhasználása, de hozzátette, hogy ez nemcsak a cigány programokra igaz. A pénzosztás szerinte szakma, és nem diktatúra. Aki lopja az állami pénzeket, azt meg kell büntetni, aki viszont nem lopja és ártatlanul vádolják, az rágalmazás miatt bírósági feljelentést tehet. Csongor Anna azt mondta, hogy attól nem lesz jobban átlátható a pályázati támogatások felhasználása, hogy egy kézben összpontosul a pénzosztás.

Sok mindenben igaza van Farkas Flóriánnak — reagált a nyilatkozatra Fátyol Tivadar, a Rádió C igazgatója. Tarthatatlan az állami támogatások elosztásának eddigi gyakorlata, mert az mindig politikai pártokhoz kötődött. Kiemelte, hogy a roma támogatásokat felügyelő miniszteri biztos nem kínált megoldást a helyzet rendezésére, csak azt mondta, hogy centralizálni kell a pénzek elosztását. Közölte azt is, nem tudja, hogy Farkas Flórián milyen rendszert akar felállítani, és hogy az mennyire szakszerű, erkölcsös, törvényes. Fátyol Tivadar azt kérte Farkas Flóriántól, hogy ne döntsön egy személyben a cigányok sorsáról.

Alapjaiban semmi új dolog nem történt - mondta a hangfelvétellel kapcsolatban Báder Csaba, a RomNet Média Alapítvány elnöke. Hozzátette, hogy minden pártnak megvan a saját cigánya, így megy ez több mint húsz éve. Közölte azt is, hogy amennyiben Farkas Flórián pontos információkkal rendelkezik a pénzlopásokról, akkor kötelessége feljelentést tenni. Emlékeztetett arra, hogy míg Farkas Flórián a MACIKA megszüntetéséről beszél, addig Varga József fideszes országgyűlési képviselő a MACIKA tőkésítéséért dolgozik a Parlamentben.
Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 2 hozzászólás érkezett.

#2   romungro  | 2010 November 27 18:25:14 like(0) dislike(0)

Ez már viccnek is rossz. Mit tudhat Farkas Flórián a Fideszről, hogy a végsőkig kitart mellette. Farkas Flórián már az MSP-nek is kellemetlen volt, hiszen mindenki tudta, hogy a börtönben volna a helye.

#1   romungro  | 2010 November 27 18:22:01 like(0) dislike(0)


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani Design

  • Hidvégi-B. Attila: Ó évi gondolatok az új évre

  • Vizsgálat a cserdi polgármester ügyébenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt