2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romásan, dzsesszesen, hendrixesen
2010. 11. 22. 00:00

Halper László nem akárhonnan jön: családjában állítólag háromszáz évre visszamenőleg minden férfi muzsikus volt.

Tizenhárom évesen hallotta először Jimi Hendrixet, akinek játéka, zeneisége, zenei gondolkodása alapjaiban meghatározta muzsikusi pályáját. Mégis, csak most, negyvennégy évesen gurította elénk azt a lemezt, melyen méltóképp lerója tiszteletét a negyven éve halott rockikon előtt. Mondhatni, a maga módján: romásan, dzsesszesen, hendrixesen. Olyan társakkal, mint Fekete István, Kőszegi Imre, Lukács Miklós és Oláh Péter. Olyan sztárvendégekkel mint Randy Brecker, Tátrai Tibor és Orszáczky Jackie.

 

Band Of Gypsys Reincarnation – ez Halper László három éve alakult, mai formájában 2009 óta működő zenekara, mely ezt a roppant sokszínű, réteggazdag, a dekádok alatt felhalmozódott Hendrixtribute-lemezhegyből karakteresen kitüremkedő produkciót jegyzi. A korong címe (40 Years After) pedig egyszerre utal a modern elektromos gitározás alapjait megvető lánglelkű művész halála óta eltelt időre és mindent túlélő kortársa, Alvin Lee néhai futurisztikus blueszenekarára.

 

„Jimi Hendrixet minden idők egyik legnagyobb muzsikusának és minden idők legnagyobb gitárosának tartom” – szögezi le egyértelműenHalper László a Fonó büféjében, koncertre készülve. – Megjelenése előtt az elektromos gitár csak annyiban különbözött az akusztikustól, hogy hangosabban szólt. Õ viszont megmutatta, hogy valójában mire való. Ahogy tette ezt később Jaco Pastorious a basszusgitár esetében. Hendrix nemcsak alapélményt jelentett számomra, hanem rajta keresztül jutottam el a dzsesszig. Õ is ezen az úton haladt, nem sokkal halála előtt például Miles Davisszel tervezett közös lemezt. E két zenei világ ötvözése lebegett a szemem előtt, amikor tizenkilenc évesen felvételiztem a dzsessztanszakra. S milyen furcsa az élet: akkor sokkal világosabban láttam a célt, mint azóta bármikor. Annyi kitérő és szerencsés véletlen révén csak mostanra jutottam el oda, hogy elkészítettem életem első Jimi Hendrix-lemezét.”

 

A szerencse a véletlen báli ruhája. A véletlen pedig Isten inkognitóban – mondaná erre persze egy másik lánglelkű művész, Jónás Tamás, de tény, a Band Of Gypsys Reincarnationt egy 2007-es fonós Jimi Hendrix Fesztivál hívta életre. Halpernek akkoriban már működött a Beatles-dalokat dzsesszbe mártó Off Abbey Road triója (Kőszegi Imrével és Oláh Péterrel), melynek repertoárján több Hendrix-átirat is szerepelt. Így amikor a szervezők megkeresték, tudta, honnan építkezzen. S bár kezdetben néhány borissza hang a hátsó sorokból küldött feléje rosszmájú megjegyzéseket, a buli annyira jól sült el, hogy Halper továbbgondolta. Miles Davis mintájára előbb trombitást (Fekete Istvánt), aztán cimbalmost (Rácz Lászlót, később Lukács Miklóst) hívott a csapatba. 2010 januárjában pedig vett egy mély lélegzetet, és nekiállt udvarias felkérő leveleket írni dzsesszvilágsztároknak. Hogy ha már ez a lemez tényleg létrejön, akkor annak kellő súlya legyen.

 

Herbie Hancock válaszra sem méltatta, Mike Stern kemény kollaborálási feltételeket szabott, John Scofield aktuális turnéja miatt hajolt el, Randy Brecker azonban még aznap válaszolt. Nem sokra rá pedig küldte a maga szólamait. Számonként több változatot, komolyan véve, ahogy kell. Miként Tátrai Tibor is készséggel szólózott a Purple Haze-ben, a két éve elhunyt Orszáczky Jackie pedig archív felvételről énekli a Crosstown Trafficet, miközben Halperék 2010-ben a stúdióban játszanak alá.

 

Bár a kvintett a nevével kvázi Jimi Hendrix 1969/70-es, mindössze két koncertet és egyetlen nagylemezt megérő formációjának reinkarnációjaként defi niálja magát, Halper nem ebből a korszakból, hanem a teljes életműből szemezgetett. Jobbára közismert Hendrix-dalokat, így a kalandvágyók könnyebben felismerhetik, honnan rugaszkodtak el annyira. A Band Of Gypsys Reincarnation esetében ugyanis szó sincs kópiáról, sokkalta inkább újrateremtésről, ahol szűk egy órában a hendrixi világ és a dzsessz olyan míves és harmonikus egységet alkot, amilyenre világszinten is elvétve akad példa.