2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma népszámlálást tartanak Ungváron
2010. 11. 18. 00:00

Ungvár újonnan megválasztott önkormányzata hamarosan összeírja a helyi roma lakosságot, hogy az eddiginél hatékonyabban támogathassa a város leghátrányosabb helyzetű lakóit érintő problémák megoldását

Viktor Pogorelov, Ungvár új polgármestere szerdán találkozott a város cigány szervezeteinek vezetőivel. A megbeszélésen a helyi roma közösség legégetőbb problémáit, mindenekelőtt a kisebbséghez tartozók oktatásával, egészségügyi ellátásával és álláshoz juttatásával kapcsolatos kérdéseket tekintették át – adta hírül csütörtökön az ua-reporter.com ungvári internetes hírportál.

 

Az ungvári polgármester bejelentette, hogy az összeírást követően totális egészségügyi szűrést végeznek a roma lakosság körében, hiszen nem titok, hogy a közösségen belül terjed a tébécé. A megyeszékhely elöljárója egyúttal arra kérte a roma szervezetek vezetőit, hogy delegálják képviselőjüket a város önkormányzatába a közösség problémáinak hatékonyabb orvoslása érdekében.

 

Ungvár polgármestere azt tervezi, hogy a napokban felkeresi azokat a tanintézeteket, ahol nagy számban tanulnak roma gyerekek, s az ottani vezetőkkel megvitatja az oktatás színvonalának emelését célzó kádercserék kérdését.

 

Pogorelov bejelentette, hogy tervei között szerepel lakások építése Ungvár romák lakta kerületében, az ehhez szükséges forrásokat már a jövő évi költségvetésbe építik be. Hozzátette: az elkövetkező évek terveiben szerepel egy hulladék-feldolgozó üzem építése, ami mintegy kétszáz roma lakost juttathat álláshoz.

 

A polgármester jelezte: hamarosan romaügyi bizottságot hoznak létre Ungváron a helyi cigány közösség problémáinak számba vétele és megoldásuk módszereinek kidolgozása céljából.