2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A T. Ház jegyzője cigányozós lánclevélben provokálja a Parlamentet
2010. 11. 18. 00:00

Levelet küldött Lenhardt Balázs a Parlament jobbikos jegyzője a képviselők egy részének. Az interneten is olvasható üzenet Nyíregyházáról Kanadába emigrált romák egy csoportján gúnyolódik..

"Nyíregyházáról összesen közel 60 ember ment el tavaly, de úgy néz ki, előbb-utóbb valamennyien hazajönnek majd, mert gyötrő honvágyuk miatt nem bírják elviselni a kinti életet (...) A rettegők, akik néhány hónappal ezelőtt úgy húztak el, de előtte még a nagy félelemben teljes lepusztították és szétlopták a számukra kiutalt szociális lakásokat" - foglalható össze az a levél, amelyet a Parlament jegyzője küldött szét képviselőtársainak. A levélben a két évvel ezelőtti romagyilkosság-sorozat miatt elmenekülő romákat állítja be negatív színben: Kanadában "is próbálták azt az élősködő életet élni, amire itthon rászoktatta őket a nagyon liberált értelmiség", de a menekültügyi bíróság visszaküldte őket Magyarországra.

A levél írója - akinek személye ismeretlen - szerint a hazaköltöző romák azt követelik, hogy az önkormányzat soron kívül utaljon ki számukra önálló lakásokat - ám az önkormányzat illetékesei felhívták rá figyelmüket, hogy mivel annak idején nem jelentették be, hogy 60 napon túl el fogják hagyni a rászorultsági alapon kapott bérlakást, ezért azokat a város visszavette, felújíttatta, és új bérlőknek adta ki.

A szerző végül felveti: "az lenne a legjobb, hogyha a visszatérők beköltöznének egy-egy nagyszájú liberális cigányvédő otthonába. Most lehetne bizonyítani: Mohácsi Viktória, Gusztos Péter, Kuncze Gábor. Most meg lehet mutatni, hogy, van fény az alagút végén. Elempé!!! Itt a lehetőség, fel lehet ajánlani egy-egy szobát!!!"

A STOP megkérdezte Lenhardt Balázst, miért osztotta meg a kérdéses üzenetet az LMP parlamenti frakciójával (ő maga csak annyit tett a levélhez: "Ehhez mit szóltok, megkaptatok? Nem provokálni akarlak titeket, de közvetlenül meg vagytok szólítva"). A politikus elmondása szerint pártja többször is szót emelt ehhez hasonló ügyek kapcsán a hátrányos helyzetű kisebbségeket támogató rendszer ellen.

"Ezek a felháborító, tendenciózus esetek a hetvenes évek óta zajlanak. Az állam szociális lakásokat ad a cigány etnikumúaknak, akik tönkreteszik, lelakják azokat, és újért kuncsorognak" - foglalta össze markáns véleményét Lenhardt, hozzátéve, effajta élősködés ellen emelték fel szavukat az önkormányzati választások idején is. Úgy véli, ennek az egyenlőség jegyében véget kellene vetni, hiszen nemcsak roma származású, hanem a többségi társadalomhoz tartozó magyaroknak is szüksége volna ilyen támogatásra.

Minthogy a továbbított levél eredeti szerzője azt írja, "a statisztikai adatok szerint a Kanadába menekült cigányok 97 százaléka így jár és egy éven belül visszatér Magyarországra", megkérdeztük a képviselőt arról, hogy létezik-e statisztika ehhez hasonló esetekről. Lenhardt elmondta, ilyenek időről időre felmerülnek, szakmai kabinetjük pedig foglalkozik a kérdéssel, ám az állami nyilvántartások nem tartalmaznak erre vonatkozó adatokat, hiszen az etnikumra vonatkozó kérdéseket nem jegyezhetik fel. Õ azonban jónak tartja, hogyha egy-egy ilyen történet is nyilvánosságra kerül.

Az üggyel kapcsolatban megkérdeztük az LMP-t is. A párt sajtóosztálya megerősítette, hogy több képviselőjük kapott ilyen üzenetet, ám az esetet nem kívánták kommentálni.

Megkerestük a a parlament sajtóosztályát, illetve Kövér László, az Országgyűlés elnökének titkárságát is, hogy megtudjuk, küldhet-e egy országgyűlési tisztségviselő ilyen tartalmú levelet, és mit gondolnak az ügyről. Az Országgyűlés sajtóosztálya válaszában azt tudatta: "az Országgyűlés elnökének nem tiszte, hogy kommentálja az országgyűlési képviselők magánakcióit - az a képviselő saját felelőssége."

Nyíregyházán máshogy fest a történet

Padonyi Péter, a nyíregyházi városüzemeltető és vagyonkezelő cég ügyvezetője a STOP kérdésére elmondta, az eset valós - tájékoztatása szerint öt családot érint, akik augusztusban érkeztek haza Kanadából. "Jogszabályi akadályai vannak annak, hogy öt éven belül szociális lakást adhassunk neki, ennek bárki utánanézhet a rendeletben. Miután elhagyták otthonaikat, azokat az önkormányzat visszavette, majd állapotuk miatt felújította, és újra kiadta."

Padonyi hozzátette, a kérdést részükről lezártnak tekintik, ám a Cigány Kisebbségi Önkormányzat és akkori vezetője, Balogh Artúr megpróbált segíteni a családoknak, akik közös beadványban fordultak az önkormányzathoz. A kisebbségi önkormányzat nemrég megválasztott elnöke, Csorba Miklósné elmondta, új beadvány nem érkezett hozzájuk az ügyben, amelynek állásáról ezért nem is tud tájékoztatást adni.

Balogh Artúr a STOP-nak elmondta, ő a kérdésben már nem kompetens, hiszen nem választották újra, de valóbban, korábban segítette a Kanadából visszatért romákat. Közülük öt-hat család jelenleg Nyíregyházán lakik, kettő pedig Budapesten.

"Nem kaptak segítséget senkitől, csak olyan elhelyezést ajánlott nekik az önkormányzat, amely egy hajléktalanszállóhoz hasonló. Senki nem volt velük szolidáris, nem segített egy karitatív szervezet sem, mi is csak annyit tudtunk tenni, hogy egy éppen megüresedett állásba felvettük az egyik szülőt." Balogh nem kívánt többet elmondani az ügyről.