HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Pert nyert a kiskunlacházi polgármester az őt elmarasztaló jogvédőkkel szemben

betűméret csökkentése betűméret növelése
2010 November 16    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Hatályon kívül helyezte a Fővárosi Bíróság az Egyenlő Bánásmód Hatóság januárban hozott határozatát, amely szerint Kiskunlacháza polgármestere a 2008-ban történt gyermekgyilkosság kapcsán tett megnyilatkozásaival megsértette az egyenlő bánásmódról szóló törvényt. A hatóságot új eljárás lefolytatására is kötelező bírósági döntésről Kiskunlacháza független polgármestere tájékoztatta kedden az MTI-t.

Hirdetmény

Répás József értelmezése szerint a bíróság határozatával lekerült róla a rasszista bélyeg, vagyis neki lett igaza. Arra a kérdésre, hogy ha a "győzelem” ilyen egyértelmű, miért kell az alperesnek új eljárást lefolytatnia, a kiskunlacházi polgármester ügyvédje, Balsai Szabolcs írásban válaszolt.

 

"A Fővárosi Bíróság Répás József úr keresetét megalapozottnak találta, és jogerősen megállapította, hogy a polgármester úrral szemben lefolytatott eljárás során az Egyenlő Bánásmód Hatóság súlyos, az ügy érdemére kiható eljárási szabálysértéseket követett el, amelyek csak megismételt eljárás keretei között orvosolhatóak, így a hatóságot új eljárás lefolytatására kötelezte. A megismételt eljárástól az ügy megszüntetését várom, figyelemmel arra, hogy Répás József úr nyilvánvalóan semmilyen jogsértő magatartást nem valósított meg" - közölte a polgármester jogi képviselője.

 

A Magyar Helsinki Bizottság - az MTI-hez január 27-én eljuttatott közleménye szerint - azért fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, mert a jogvédők szerint Répás József polgármester a két évvel ezelőtti kiskunlacházi gyermekgyilkosságot követő, önkormányzat által szervezett demonstráción jogsértő kijelentéseket tett. Egyebek mellett azt mondta, hogy "Kiskunlacházán nincs helye az erőszaknak, nincs helyük a bűnözőknek, Kiskunlacházán elég volt a romaerőszakból". Kijelentette azt is: "Most már nem hagyjuk, hogy ellopják a javainkat, megverjék az időseket, és meggyalázzák a gyermekeket. Ma még mi vagyunk többen." Értelmezésük szerint e szavakkal Répás arra utalt, hogy a lány gyilkosait a helyi romák között kell keresni.

 

Az előzményekhez tartozik, hogy a brutális bűncselekmény után a településen elterjedt pletykák szerint három helyi roma fiatal erőszakolta és ölte meg a 14 éves H. Nórát. Az országos rendőrfőkapitány nem sokkal a gyilkosság után kizárta a romák bűnösségét.

 

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság megállapította, hogy a polgármester a demonstráción elmondott beszédével, valamint a helyi lapban megjelent írásaival megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, és kimerítette az idevonatkozó törvény szerinti zaklatás tényállását is.

 

Répás József - tudomást szerezve elmarasztalásáról - januárban úgy nyilatkozott az MTI-nek: "a korábban elmondottakat, illetve leírtakat sem visszavonni, sem megtagadni nem fogom". Hozzátette, hogy senkit sem akart megsérteni, illetve hogy a később történtek őt igazolták; Kiskunlacházán egy sor olyan támadás következett, amelyet romák követtek el. Megjegyezte: ő maga nagyon sokat tett a helyzet normalizálásáért, a helyi roma közösséggel is tárgyalt.

 

Répás József megfellebbezte a hatósági határozatot; a Fővárosi Bíróság - nemrégiben hozott döntésével - hatályon kívül helyezte, egyúttal új eljárás lefolytatására kötelezte az alperest.

 

A bírósági határozat nyilvánosságra kerülésével szinte egy időben utolsó hetéhez érkezett a H. Nóra meggyilkolásával vádolt férfi büntetőpere. A kiskunlacházi (nem roma származású) fiatalembert a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság kerítette kézre. Az ügyészség aljas indokból elkövetett emberöléssel, erőszakos közösüléssel és kifosztással vádolja a férfit.

 

A vádlott idén április 19-én állt először bíróság elé, és tagadta az ellene felhozott vádakat. A perbeszédekre csütörtökön, az ítélethirdetésre november 22-én, a gyilkosság második évfordulóján kerül sor. A vádlott tíz évtől életfogytig tartó büntetést is kaphat.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt