2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kállai: nemzetpolitikai öngól a kisebbségi ombudsmani intézmény leértékelése
2010. 11. 16. 00:00

Kállai Ernő szerint ha leértékelődik, vagy megszűnik a kisebbségi ombudsman intézménye, azzal az Országgyűlés "nemzetpolitikai öngólt rúg".

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa az alkotmány-előkészítő eseti bizottság keddi ülésén leszögezte: ha az új alkotmány készítése során leértékelik, leminősítik az ombudsmani intézményt, akkor azzal az Országgyűlés "nemzetpolitikai öngólt rúg".

 

Kállai Ernő felvetése szerint ha Magyarországon megszűnne a parlament alá tartozó kisebbségi jogvédelem, akkor nem lesz jogi, erkölcsi alapja az országnak a határon túli magyar közösségek jogvédelemre. Azt kérdezte: vajon mit szólnak majd a lépéshez a nemzetközi szervezetek, miként alakul a magyar uniós elnökség helyzete, amikor a programok jó részét a kisebbség témakörére "hegyezik ki"?

 

Gulyás Gergely (Fidesz) leszögezte: nem volt szó a bizottság korábbi ülésen az állampolgári jogok országgyűlési biztosa intézményének megszűntetéséről, az felmerült, hogy egy biztosra praktikusabb lenne átszervezni a hivatalt; a kisebbségek képviselete fontos, valamilyen formában megmarad.

 

A bizottság a parlamenti határozathozatalok után újból összeül; a menetrend szerint ugyanis az elkészült részkoncepciókat a testület november 2-15. között tárgyalja meg, majd a testület összegző munkacsoportja november 30-ig kialakítja az új alaptörvény koncepciójának egységes szövegét.