2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Cziffra Györgyre emlékeznek
2010. 11. 14. 00:00

A múlt század egyik legnagyobb virtuóza cigány család szülötteként, nagy szegénységben látta meg a napvilágot Budapesten.

„Liszt reinkarnációja.” A francia zeneszerző, Marcel Dupré nevezte így a legendás magyar zongoraművészt, Cziffra Györgyöt. A múlt század egyik legnagyobb virtuóza cigány család szülötteként, nagy szegénységben látta meg a napvilágot Budapesten.

 

1933-tól koncertezett Európa-szerte: Skandináviában, Hollandiában és idehaza egyaránt. A világháborúban hadifogságba került, majd 1950-ben politikai nézetei miatt ismét börtönbe vetették.

 

1956-ban feleségével és fiával Bécsbe emigrált. Első koncertje viharos sikert – a konkurens zongoristák részéről pedig hangos elutasítást vívott ki. E kettősség Cziffra György egész, immár diadalmas pályáját végigkísérte – ellentmondásos londoni fogadtatására válaszul soha többé nem tért vissza az angol fővárosba,  1994-ben bekövetkező  haláláig Párizsban élt.”

 

A koncerten való részvétel ingyenes, a szervezők mindenkit szeretettel várnak!

Új romaügyi biztost neveztek ki a kormányba Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Sztojka Attilát nevezte ki egy kormányhatározatban a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak. Ötfős titkárságot is kap.

Közzétette: RomNet – 2021. augusztus 5., csütörtök