HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Még egyszer a szegénységről és a romatelepekről

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Balog Zoltán
2010 November 12    Forrás: Hírszerző


Ez a cikk archív

A társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár szerint a szegénység problémáját radikálisan, a "gyökerénél fogva" kell kezelni. Balog Zoltán az MTV Ma reggel című műsorában nyilatkozott.

Hirdetmény

A magyar lakosság egyharmada, "szigorúan véve egyhatoda, 1,5 millió" él méltatlan körülmények között, szegénységben, a kérdés az, hogy beletörődünk-e ebbe - fogalmazott az MTV Ma reggel című műsorában Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára.

 

Balog elmondta: radikális változásra van szükség a szegénység kezelésében, gyökerénél fogva kell elkezdeni kezelni. "Határozott gazdasági program kell szociálpolitikai vonatkozással" - mondta. A szegénység nem egyéni sors, hanem bizonyos térségeket sújt - állította szembe Miskolcot és Pest megyét az államtitkár. Meglátása szerint fejlesztő politika is kell, nem csak szociálpolitika.

 

Az eddigiektől eltérő megközelítésre van szükség: az adórendszer megváltozása csak az egyik ösztönző erő, a másik a munkaerő-politika, Balog szerint ez utóbbi az igazán lényeges. Kiemelte: sok - elsősorban roma - családban probléma az esélytelenség, ami egyenlő a feladással.

 

Ha a családban nem volt egyetlen dolgozó ember sem, ez lesz a minta és sokan azt gondolják, "miért is küzdjek 30-40 évesen, hogy munkám legyen", amikor ott vannak a szociális segélyek, támogatások. Arra kell törekedni, hogy nagyobb legyen a különbség a szociális segély és a minimálbér között, ami arrra ösztönzi az embereket, hogy a munkát válasszák segély helyett - véli az államtitkár. A cél az, hogy lényegesen jobban tudjon megélni valaki, ha dolgozik, mint ha nem.

 

Az adócsökkentés, a 16 százalékos adó, a családtámogatás azokat a családokat erősíti, akik úgy vállalnak gyermeket, hogy azokat el is tudják tartani - jelentette ki Balog.

 

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarországon 300-400 ezer ember él szegénytelepeken, Balog elmondta: az érintett önkormányzatok nem vették igénybe a telepek felszámolására felhasználható belföldi támogatásokat sem, nemhogy az uniós támogatásokat, pedig a költségvetésben 1 milliárd forint van csak erre a célra. Elmondása szerint egyetlen pályázó volt, az is visszavonta később pályázatát.

 

Szerinte nem az a jó megoldás, hogy úgy emelnek ki valakit a szegénységből, hoyg kap egy jobb minőségű lakást a város másik pontján, mert ha nincs munkája, azt egy idő múlva lelakja, nem tudja fenntartani és a szegénytelepek helyett "mikro szegénytelepek" jönnek létre a településeken. "Célzottan azoknak kell jobb lakást adni, ahol a szülők dolgoznak, iskolába járnak a gyerekek" - jelentette ki Balog, hogy legyen esély arra, hogy tudnak élni a jobb körülményekkel.

 

Szerinte még saját posztját is rosszul hívják, mert a társadalmi felzárkóztatás helyett a társadalmi felzárkózás szó lenne a megfelelő. Szerinte nem csak az állam segítéségére kell várni, hanem magának az embernek is akarnai kell változtatni a helyzetén.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Kolompár Orbán visszatér a roma politikába

  • Lovári nyelvvizsgával juttatnák be a szegény diákokat az egyetemre

  • Pünkösdi gyermek vigadalom Nyíregyházán

  • Czeglédy és Lengyel is feljelentette a Fidesz szekerét toló roma egyesület elnökét

  • Farkas Félix az ORÖ intézményeinek jövő évi költségvetési támogatásának növelését kérteCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt