2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Európai uniós elismerés a Roma Sajtóközpontnak
2010. 11. 11. 00:00

Az Európai Bizottság Golden Star Awards elnevezésű díját kapja meg Brüsszelben a Roma Sajtóközpont (RSK) az Elfelejtett roma holokauszt programjáért.

A sajtóközpont csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az elismerést olyan projektek kapják, amelyek megszólítva a helyi közösségeket, ösztönzik az aktív társadalmi részvételt, példát mutatnak együttműködésből, hatékony munkamódszerekből és kézzelfogható eredményekből.

 

A jelentős múltú saját kulturális intézmények, archívumok hiányában a hazai roma közösség még nem tudta teljes egészében gyűjteményezni és közreadni történeteit, miközben ez az identitásnak és a közös múlt gondolatának fontos eszköze - olvasható az RSK közleményében. Ezért is vállalkozott az RSK arra, hogy létrehoz egy folyamatosan bővülő, módszertanában mások által is átvehető archívumot, amely az emberek személyes történetein keresztül mutatja be a különböző eseményeket.

 

Az Élő digitális archívum program célja, hogy bevigye a hazai roma közösség történeteit az oktatásba és a nyilvánosságba - írták. Az archívum jelenleg több ezer írott dokumentumot, majd negyvenórányi hanganyagot és több ezer fotót tartalmaz.

 

Az idei Golden Star Awards díjkiosztó ünnepség november 17-én lesz Brüsszelben. Az eseményen beszédet mond Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke is.