2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Egyeztetésre hívta az MCF a kisebbségi szervezeteket
2010. 11. 11. 00:00

Az OVI adatai szerint a Lungo Drom 2.289, és az MCF 776 mandátumot szerzett, de a Kolompár Orbán vezette szervezet koalíciós megállapodásai szerint eddig mintegy 3.000 mandátumot tudhat magáénak.

Ifj. Bogdán János elmondta: az Országos Cigány Önkormányzatot is irányító roma politikus "a magyarországi cigányság élethelyzetének javítása, valamint a széles alapokon nyugvó romapolitikai összefogás megteremtése érdekében" a nap folyamán egyeztetést tart minden olyan szervezet vezetőjével, amely a kisebbségi önkormányzati választásokon jelölteket állított és sikeresen szerepelt.

 

Hozzátette: az MCF a találkozón a már kialakult szövetségi politikája további építése érdekében kíván minden roma szervezettel egyeztetni a 2011. évi területi és OCÖ-választásokkal kapcsolatban, így legnagyobb riválisával, a Lungo Drommal is.

 

Ifj. Bogdán János elmondása szerint már hetek óta tart az egyeztetés a kisebbségi választásokon elsöprő győzelmet elért Lungo Drom és az MCF valamint választási szövetségesei között. Így esély nyílhat a cigányság "nagykoalíciójára", amely - mint fogalmazott - "nem személyeskedésen, hanem valós, integrált szakpolitikán alapul majd".

 

Az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint a Lungo Drom 2.289, és az MCF 776 mandátumot szerzett, de a Kolompár Orbán vezette szervezet koalíciós megállapodásai szerint eddig mintegy 3.000 mandátumot tudhat magáénak.

 

A megállapodások azért számítanak jelentősnek, mert a januárban esedékes területei és országos választásokon csak a mandátumot nyert képviselők szavazhatnak a felállított listákra, és ekkor nem számít, ki melyik szervezet színeiben jutott négyéves megbízatásához. Listát viszont csak az a szervezet állíthat, amely országos szinten 10 százalékos eredményt ért el.

 

Négy évvel ezelőtt ez csak két szervezetnek, a Lungo Dromnak és az MCF választási szövetségnek sikerült.

 

Az október 3-ai választásokon viszont harmadik erőként jelentkezett Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke vezette Roma Polgári Tömörülés (RPT), amely a Cigány Szervezetek Országos Szövetségével (CSZOSZ) és még a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) Borsod megyei szervezetével együtt állított csaknem 1300 közös jelöltet mintegy 300 településen, és ebből mintegy 700 mandátumot szereztek meg.