HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Istenhez vezeti a cigányokat

betűméret csökkentése betűméret növelése
2010 November 07    Forrás: teol.hu


Ez a cikk archív
A cigányság körében lát el missziós munkát Bakay Péter. Az evangélikus lelkipásztornak már roma segítői is vannak. Sokat foglalkoznak a gyerekekkel, de a felnőtteket is Isten felé terelik.
Hirdetmény

Öt éve került Sárszentlőrincre Bakay Péter. A lelkipásztor korábban a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium hittantanára volt, és egy évet Erdélyben, Gyimesben is töltött. Tolna megyei szolgálatra a sárszentlőrinci lelkipásztor, Karl Jánosné Csepregi Erzsébet hívta meg. Az evangélikus egyházközség alapítványa által már elindított cigánymissziót vette át.

 

– Felnőttekkel és gyermekekkel is foglalkozik?


– Természetesen. Látogatom a családokat Pusztahencsén, a gyermekeket pedig szombatonként elhozzuk Sárszentlőrincre, egész napos programot biztosítva nekik.

– Hogyhogy nem a helyi romákkal foglalkoznak? Vagy ebben a faluban nincsenek?


– Lőrincen 25 százalékos a cigány kisebbség, zömmel beások, és már régen beilleszkedtek a közösségbe. Természetesen velük is foglalkozom, de örömmel járok a pusztahencsei oláhcigányok közé is.

– Nem szokott vészhelyzetbe kerülni?


– Nem, az első ismerkedési időszak után kölcsönös a bizalom, öröm együtt lenni velük, és Istent dicsérni. Aggodalom nélkül rámbízzák a gyermekeiket a szombati együttlétre és az öt napos nyári tábor idejére. Az idén Baranya megyében, Kisújbányán táboroztunk az evangélikus gyülekezeti házban.

 

– Gondolom, nem egyedül végzi ezt a munkát…
– Vannak cigány segítőink is, akik önzetlenül, ellenszolgáltatás nélkül vesznek részt a fiatalok istápolásában. Nem érzik tehernek, hanem szolgálatként tekintenek erre a feladatra. Példaadásuk, abban a közegben, amelyikből ők is jöttek, sokakat buzdít a jóra.

– Miből állnak a szombati összejövetelek?
– Tanodának hívjuk ezt az egész napos együttlétet. Délelőttönként bibliai történeteket ismernek meg és dolgoznak fel a gyerekek – például jelenetté –, délben ebédet kapnak – a közös étkezés is segíti a szocializálódást –, délután pedig iskolai felzárkóztatás, házifeladat-készítés és játék következik.

– Van ennek mérhető eredménye?


– A visszajelzések a szülők és a pedagógusok részéről is nagyon kedvezőek. A gyermekek barátságosak, ragaszkodóak, a segítőkkel együtt meghívnak az iskolai ünnepségekre. Úgy érzem, van értelme ennek a missziós munkának.

– Mások is csinálják ezt Magyarországon?


– Csinálják, de nem elegen. Jó volna, ha belátható időn belül megteremtődnének ennek az infrastrukturális, anyagi, és nem utolsó sorban lelki feltételei is. Mert a cigányság, egy kis segítséggel, könnyen Istenhez vezethető. Sőt, közeleg az az idő, amikor cigány keresztyén emberek fognak szolgálni a templomokban, a szószékeken.


– A cigány-magyar ellentét így lesz megoldható?


– Ez is egy eszköz hozzá. De mindenek előtt, kölcsönösen kell alkalmazkodnunk egymáshoz. A magyarság már időorientált nemzetté vált. A cigányság még eseményorientált. Ha vendég érkezik a családhoz, a gyerek nem megy iskolába, mert „az az esemény”. Ezen persze változtatni kell itt, Európa közepén. A nevelés viselkedni tanít. A hit ennél többet ad: rendbe teszi az embert. Arra buzdít, hogy Istennek tetsző, értelmes életet éljek, és mindenkit magammal egyenértékű embertársamnak tartsak.

 

Névjegy

Bakay Péter 1983-ban végezte el az Evangélikus Teológiai Akadémiát. Hat évig segédlelkészként szolgált Békéscsabán, majd az ottani családsegítőben dolgozott, 1994-ig. A Békéscsabai Evangélikus Gimnázium hittantanára volt ezután kilenc évig. Egy esztendőt Gyimesben töltött. Sárszentlőrincre 2005-ben került, ahol a már csírájában létező cigány missziót vette át. Családokat látogat, segítőket nevel ki, gyerekeket oktat és táboroztat.

 Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   Surman László  | 2010 November 07 11:21:27 like(0) dislike(0)

Hálás vagyok Istennek Bakay Péterért! Ő egy olyan lelkész, akit "Isten szeretete szorongat"!

 


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Hamarosan megvédheti doktori disszertációját

  • „Az én cigány ruháim magyarul szólalnak meg”

  • Setét Jenő: az egyetemes emberi jog a legfontosabb érték

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnakCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt