2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Földet kapnak ajándékba a romák karácsonyra
2010. 11. 04. 00:00

Tizenkét hektárnyi földterületet akar "ajándékozni" karácsonyra a romák számára egy arab származású francia üzletember, és azt Romák Köztársaságának kívánja elnevezni.

A szocialistákhoz közelálló Rachid Nekkaz a francia cigányokat ért "kormányzati zaklatások" miatt döntött így, és a Le Parisien című napilapnak azt mondta, a leendő területet a belügyminiszter szülőföldjén, a közép-franciaországi Auvergne régióban szemelte ki, és gesztusával "állampolgársági leckét" akar adni Brice Hortefeux számára.

Az akciót ingatlanvagyona egy részéből fogja finanszírozni, elmondása szerint a vásárlásra eddig 200 ezer eurót, mai árfolyamon közel 55 millió forintot tett félre, és a kezdeményezésével egyetértő személyek eddig további 77 ezer eurót (21 millió forintot) adományoztak a célra.

Rachid Nekkaz természetesen nem örökbe, hanem szimbolikus egy euórért, hosszú távra adná bérbe a területet a romáknak. A nyilatkozatából az nem derült ki, hogy a 12 hektárra befogad-e majd romániai, illetve bulgáriai cigányokat is.

A negyvenéves férfi egyébként a nyáron azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy bejelentette: egymillió eurós alapot hozott létre, amelyből azoknak a muzulmán nőknek a büntetését fogja kifizetni, akik a törvényi tiltás ellenére mégis magukra öltik a csak a szemüket szabadon hagyó burkát vagy nikábot.

Mindeközben a romániai és bulgáriai cigányok kitoloncolása tovább zajlik Franciaországban, szerdán egy lyoni és egy Párizs közeli telepet számoltak fel a rendőrök. A bevándorlásügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint az év első kilenc hónapjában több mint 21 ezer külföldit toloncoltak ki az országból, köztük 6500 román és 900 bolgár állampolgárt.