2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Derdák: megfizetett emberek fűtött irodákból szítják az etnikai feszültségeket
2010. 11. 02. 00:00

Halál a magyarokra feliratú baseballütő vélhetően nem létezik - állítja egy szociológus, aki szerint a magyarellenességért elítélt miskolci romák büntetése túl súlyos.

Ha ezt a kődobálást én csinálom, a jelenlegi bírósági gyakorlat szerint másfél évet kapok, ezek az emberek viszont öt évet vagy annál is többet kaptak. Az ő cselekményük négyszer olyan veszélyes, mint az enyém, nyilvánvalóan azért kapták ezt a súlyos büntetést, mert cigányok - jelentette ki Derdák Tibor szociológus a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában annak kapcsán, hogy miskolci romákat magyarellenességért ítéltek el a napokban.

 

Az igazi probléma az a bot, amit mindenki emleget, amire állítólag rá volt írva, hogy halál a magyarokra – mondta Derdák Tibor. Én 23 éve élek különböző cigánytelepeken megszakítás nélkül, ebből 10 évet kifejezetten fafaragó cigányok között töltöttem, de még nem láttam ilyen botot. Erős az a gyanúm, hogy ilyen bot nem létezik, erős az a gyanúm, hogy ez egy provokáció – szögezte le a szociológus.

 

Véleménye szerint az ítélet nemcsak hogy túl súlyos, hanem világosan egy olyan feltételezésre épül, miszerint a cigányok körében létezik egy rasszista ideológia, ennek vannak tárgyi bizonyítékai, noha tudjuk, hogy a rasszista ideológia nem népművészeti faragványokon és baseballütőkön jelenik meg, hanem papíron. Minden utcasarkon megvásárolható ma a rasszista propaganda Magyarországon. Megfizetett emberek fűtött irodákból szítják az etnikai feszültségeket, ahogyan történt ez annak idején Jugoszláviában is – érvelt a szakember.