HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

"Háttérbe szorítják a cigányokat"

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  cigány, roma, ensz
2010 Október 29    Forrás: hetivalasz.hu


Ez a cikk archív

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának munkatársai - tegnap nyilvánosságra hozott országértékelő jelentésükben - szigorú bírálattal illetik Magyarországot a „növekvő antiszemitizmus" és a cigányok helyzete miatt, amelyet a „diszkrimináció" és a „rossz bánásmód" kifejezésekkel jellemeztek.

Hirdetmény

A testület 18 munkatársa a tagállamok rendszeres ellenőrzése keretében foglakozott Magyarországgal, és azt vizsgálta, hogy milyen intézkedésekkel tesz eleget a polgári és politikai jogokról szóló 1966-os nemzetközi egyezménynek. (Az 1966-os egyezmény kimondja, hogy „hátrányos megkülönböztetésre, ellenségeskedésre és erőszakra való felbujtásnak számít, és törvény szerint tilos a felhívás a nemzetiségi, faji vagy vallási gyűlölködésre".)

 

A jelentős cigány kisebbséget „nagyon széles körű társadalmi előítélet és hátrányos megkülönböztetés sújtja" - mondta Michael O'Flaherty, az Emberi Jogi Tanács tagja Genfben, a dokumentumot bemutatva. A magyar fél is elismerte, hogy a társadalom hozzáállását meg kell változtatni - tette hozzá.

 

A jelentés nyugtalanítónak nevezi, hogy a cigány kisebbség „általánosító és rosszindulatú kijelentések célpontja a közszereplők, a média és a hivatalosan feloszlatott Magyar Gárda részéről", a rendőrség pedig „folyamatosan rosszul bánik velük".

 

A cigányok beilleszkedésére kidolgozott kormánystratégia ellenére e kisebbséget még mindig háttérbe szorítják az oktatásban, a lakáshoz jutásban, az egészségügyben és a politikában - állapították meg.

 

O'Flaherty aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy a magyar alkotmánybíróság túlságosan széles körűen értelmezi a szólásszabadságot, és ez szerinte már akadályozza a jogi fellépést a gyűlöletbeszéd ellen. (Sem O'Flaherty, sem a testület nem tért ki arra, hogy a 2006-ban megalakult Parlament utolsó ülésnapján, 2010. február 22-én elfogadta a holokauszt tagadását büntető törvényt, Sólyom László pedig március 10-én alá is írta azt. Jelenleg akár 3 év szabadságvesztést is kaphat az, aki a törvény szerint nagy nyilvánosság előtt a holokauszt áldozatának méltóságát azáltal sérti, hogy a holokauszt tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel. Az új Parlament ráadásul a tagadás tilalmát kiterjesztette a kommunizmus bűneire is.)

 

Az Emberi Jogi Tanácsnak küldött jelentésében Magyarország elismerte, hogy a cigány „az ország leghátrányosabb helyzetben lévő kisebbsége", és azzal vádolta a sajtót, hogy „negatív képet fest a romákról", mert „szenzációkat hajhász". A magyar hatóságok beszámoltak mindazokról az intézkedésekről, amelyeket azért tesznek, hogy „rávegyék a lakosság többségét a romák iránti hozzáállás megváltoztatására". Ugyanakkor kiemelték, hogy „a büntetőjog csak a legszélsőségesebb esetekben korlátozhatja az egy egész közösség ellen irányuló gyűlöletbeszédet, tudniillik az erőszakkal való kimondott és közvetlen fenyegetés esetén".

 

Az ENSZ „szakértői" felszólították Magyarországot a tolerancia erősítésére, és arra, hogy lépjen fel a fajgyűlölet motiválta bűncselekmények ellen, és járjon el a Magyar Gárda volt és jelenlegi tagjaival szemben. A jelentésnek ez a pontja az, amely leginkább olyan érzetet kelt: a szöveg mintha 2008-2009-ben íródott volna; a Gárda ugyanis - a tagjai ellen folyó szabálysértési eljárások (!), formaruhája eltűnése és sorozatos botrányai miatt - erősen szétzilálódott, ráadásul - amint arról a Heti Válasz Online hírt adott - a szervezet kötelékéből kivonták a „Csendőrségnek" nevezett egységet is, így már a Jobbik sem áll a Gárda mögött.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt