2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szlovákiában visszaszorulóban a nyílt rasszizmus
2010. 10. 23. 00:00

Irena Bihariová, az Emberek a Rasszizmus Ellen jogásza és elnöke szerint Szlovákiában visszaszorulóban van a nyílt rasszizmus, ami összefüggésben van a szélsőjobb politikai ambícióival.

„A szélsőjobboldalnak politikai ambíciói vannak, ezért nem akarja lejáratni magát a közvélemény előtt. Megtapasztalta, hogy a roma kérdés kiélezése nagyobb sikert hoz, mint a gárdista egyenruha, az utcai erőszak vagy a zsidókkal kapcsolatos összeesküvés-elméletek“ – mondta a SITA hírügynökségnek Bihariová. A változásról tanúskodnak azok az esetek is, amely ügyekben a civil szervezetekhez fordulnak.

A mindennapi életben egyre gyakoribb a rejtett rasszizmus, a roma közösség teljes elutasítása, amelynek hátterében a többségnek az egyes romákhoz fűződő rossz tapasztalatai állnak.

Kifejezetten károsnak nevezte a jogász azt, amikor „mindenáron megpróbálnak találni valami okot arra, miért is történt a támadás, majd megpróbálják felmenteni a támadót“. Így történt ez a dévényújfalui lövöldözés után, és Tornalján is, ahol fennáll annak a lehetősége, hogy rendőri túlkapás következtében halt meg egy roma férfi. „A közvélemény nagyon gyorsan felállította elméletét, biztos részeg volt, kezelhetetlen, bizonyára rászolgált“ – fogalmazott Bihariová. Valójában az áldozat tisztességes életet élt, dolgozott és soha nem került összeütközésbe a törvénnyel.