2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nem szolgálták ki a romát, százezres büntetést kaptak
2010. 10. 22. 00:00

Százezer forintos bírság megfizetésére kötelezte az Egyenlő Bánásmód Hatóság azt a siófoki sörözőt, ahol idén május végén megtagadták a roma származású Bogdán József kiszolgálását.

A hatóság megállapította: az eljárás alá vont, sörözőt üzemeltető társaság megsértette az egyenlő bánásmód követelményét. A kérelmező roma etnikumhoz tartozásával összefüggésben közvetlenül hátrányos megkülönböztetést alkalmazott azzal, hogy megtagadta tőle a kiszolgálást.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság arra is kötelezte a társaságot: a jogsértést megállapító határozatot hatvan napra tegye közzé az egyenlobanasmod.hu honlapon. A bírság kiszabásakor a hatóság figyelemmel volt a jogsértés súlyára és a cég teljesítő képességére. A döntés ellen közigazgatási eljárás keretében nincs helye fellebbezésnek.

Ahogyan annak idején megírtuk, a Siófokon pékként dolgozó Bogdán József élettársával (aki nem cigány) és három kollégájával tért volna be a buszpályaudvar melletti szórakozó helyre. Egy biztonsági ember azonban elé állt és azt mondta: nem engedi be, mert roma; korábban volt egy nagy verekedés, azóta cigányokat nem eresztenek be.

A söröző dolgozói akkor arról beszéltek portálunknak: több hónapon át egy roma csapat folyamatosan zaklatta vendégeiket, fenyegette dolgozóikat, nem egyszer fizetés nélkül távoztak. Kést, dartsvégeket vettek ilyenkor elő nyomatékul. Ha valaki nyert az automatánál, attól erőszakkal elvették a pénzét. Ezért telt be a pohár, s a tulajdonos úgy határozott, onnantól kezdve  csak törzskártyával rendelkezőket szolgálnak ki. Bárki igényelheti, s ők eldöntik, ki lehet tagja ennek a közösségnek. Akár roma is, ha nem balhés. A dolgozók szerint Bogdán József is a balhézók köreihez tartozik.