2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

"Tegye fel a kezét, aki cigányok mellé költözne"
2010. 10. 20. 00:00

A cigánysor minden háza elpusztult az iszapáradatban, és a legtöbb károsultnak nincs lakásbiztosítása. Az érintettek albérletet keresnek a környéken, és nem akarnak többé cigánytelepen lakni.

Az iszapáradás után nagyjából ezer embert kellett kitelepíteni Devecserből, közülük sokan visszaköltöztek már, mások rokonoknál, ismerősöknél húzták meg magukat, és alig maradtak néhányan az ideiglenes szállásokon - tudta meg a Roma Sajtóközpont Toldi Tamás polgármestertől.

 

Szerdán az Ingatlanszövetség által felkért szakértők megkezdik a kárfelmérést. Toldi Tamás szerint valószínű, hogy több mint száz házat le kell bontani, és 220-nál több család elhelyezését kell majd megoldani. Köztük a Dankó telepi roma családokét, akiknek a háza szintén lakhatatlanná vált. Róluk azt mondta a polgármester, hogy többen nem jogosultak állami kártalanításra, vagy azért, mert nem voltak bejelentve, vagy azért, mert engedély nélkül felhúzott fatákolmányokban éltek. A polgármester ugyanakkor rajtuk is szeretne segíteni.

 

"Ezek az emberek mindig is itt laktak"


Az LMP és a Zöld Baloldalnak a lakosság Devecserre és Kolontárra való visszatelepítése ellen tiltakozó közleményére úgy reagált Toldi Tamás, hogy „nincs visszatelepítés, ezek az emberek eddig is itt laktak”. A közlemény úgy fogalmaz a sérült X. kazetta északi falának statikai állapotáról, hogy továbbra sincsenek megnyugtató hírek, és a környezetvédelmi államtitkárra hivatkozva közlik, hogy az „bármelyik pillanatban leszakadhat”.

 

Kifogásolják, hogy Devecserből kivonták azokat a katonai egységeket, amelyek baleset esetén az evakuálást végrehajthatják. Erről a polgármester azt mondta, hogy ezt ő kérte, ugyanakkor a készültséget továbbra is fenntartják, mert arra nincs garancia, hogy nem lesz újabb katasztrófa Devecseren.

 

"Tegye fel a kezét, aki cigányok mellé költözne az újonnan felépülő lakóparkban!" - idézte fel a devecseri roma kisebbségi önkormányzat képviselője egy roma iszapkárosult szavait, amelyek a múlt heti lakossági fórumon hangzottak el. Piczinger Mónika elmondta, hogy a jelenlévők közül senki nem jelentkezett.

 

A képviselő becslése szerint a város körülbelül ötezer lakójának a harmada roma, közülük minden másodikat sújtott a katasztrófa, és a nagy többségnek nincs lakásbiztosítása. Hozzátette, hogy a Dankó telepen az összes házat, harmincat, negyvenet le kell bontani. A lakókat a zeneiskola három tantermében és a katolikus paplakban helyezték el, mások rokonokhoz, ismerősökhöz költöztek. Közölte azt is, senki nem mondta, hogy a város szélére tervezett lakóparkba helyeznék el a Dankó utcai romákat, ők mégis azt gondolják, hogy ismét cigánytelepre költöztetnék őket.

 

Lomizni járnak Ausztriába


Az ideiglenes szálláshelyeken lakó romák albérletet keresnek a közeli falvakban, miután a Magyar Máltai Szeretetszolgálat felajánlotta, hogy fél évig fizetik helyettük a bérleti díjat. Devecserben a romák java része "lomizni" jár a közeli Ausztriába, és használtcikk-kereskedő igazolvánnyal árulja portékáját a helyi piacon.

 

Bár az iszapáradatban nekik is mindenük odaveszett, a múlt héten mégis kinyitották Devecserben a piacot, ahol ezúttal csak pár "lomis" árult. Közben még mindig a budapesti Honvéd Kórházban kezelik azt a roma testvérpárt, akik megégtek az iszapáradatban. A kisebbségi képviselő úgy tudja, hogy egyikük mellkastól lefelé súlyos sérüléseket szenvedett, és bőrátültetésre vár, a másik állapota kielégítő.

 

Piczinger Mónika arról panaszkodott, hogy a városvezetés nem vonja be a roma kisebbségi önkormányzatot az adományok osztásába, és nem mindig jutnak el a felajánlások a károsultakhoz, mert „el vannak raktározva, de nem osztják ki őket”. A kisebbségi képviselő cáfolta azokat sajtóértesüléseket, amelyek szerint a romák nem vesznek részt a kármentesítésben, majd hozzátette, hogy bár környezeti ártalmaktól és újabb katasztrófától tartanak a fedél nélkül maradt roma családok, sokan mégis Devecserben maradnának.