2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A romagyilkosságok vádlottjával, Cs. Istvánnal kapcsolatban álló elhárító fegyelmit kapott
2010. 10. 19. 00:00

A Magyar Hírlap információja szerint H. Ernőnek a romagyilkosságokról szóló írásos jelentései nem tartalmaztak minden releváns adatot.

Időközben írásbeli fegyelmit kapott a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) munkatársa, H. Ernő, aki kapcsolatban állt a romagyilkosságok egyik, egykori katona vádlottjával, Cs. Istvánnal – tudta meg lapunk. Információink szerint az erre a célra kijelölt bizottság két szabálysértést állapított meg, amit H. Ernő a romagyilkosságokkal összefüggésben elkövetett.

 

Az egyik egy szolgálati szabálysértés. A fedett munkakörben dolgozókra a szabály többek között kimondja, hogy a tiszt nem fedheti fel magánéleti körülményeit informátorai előtt. Márpedig Cs. István ismerte H. Ernő telefonszámát és lakását. Sőt mindkét férfi vallomásában szerepel, hogy Cs. István tartótisztje lakásán is járt. A másik szabályszegést pedig akkor követte el H. Ernő, amikor dokumentálási kötelezettségét elmulasztotta.

Információink szerint H. Ernőnek a romagyilkosságokról szóló írásos jelentései nem tartalmaztak minden releváns adatot, illetve a Cs. Istvánnal való találkozásairól szóló jelentéseinek tartalma sem teljes. Úgy tudjuk, a bizottság egyértelműen megállapította azt is, hogy H. Ernő korábbi felettesei utasítására szegte meg a szabályokat, ezért nem bocsátották el, hanem írásbeli fegyelmit kapott, és nemcsak más szolgálati helyre, hanem más munkakörbe helyezték át.

Mint megírtuk, négy férfit vádolnak a 2008–2009-ben, hat áldozat halálával végződött romagyilkosságok elkövetésével. Lapunk cikksorozatot közölt arról, hogy az egyik gyanúsított, Cs. István korábban hivatásos katonaként szolgált, s ezalatt a KBH beszervezte. Habár a Honvédelmi Minisztérium korábbi vezetése tagadta ezt, cikkünk megjelenése után, a jelenlegi vezetés elismerte, és belső vizsgálatot folytatott az ügyben. Megírtuk, hogy a Cs. Istvánnal kapcsolatban álló tartótiszt számos hibát követett el, amikor érdektelennek tartotta a Cs. István által a romagyilkosságokról közölt információkat. Sőt a nyomozás adataiból arra is következtetni lehet, hogy a tartótiszt akár még a romagyilkosságokról is tudhatott.