2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az énekesnőnek fontos, hogy tudjunk cigány származásáról
2010. 10. 17. 00:00

Szalóki Ági fontosnak tartja, hogy megemlítsék róla, hogy cigány származású, és sokat tett érte, hogy felkutassa gyökereit.

Hallgató című lemeze egészen különleges, erdélyi magyar és cigány népdalok keverednek rajta a dzsesszel. A Az énekesnőnek fontos, hogy tudjunk cigány származásáróldzsessz jól áll neki, Szakcsi Lakatos Béla fedezte fel a műfajnak, és a legkiválóbb hazai dzsesszzenészek oldalán bejárta a fél világot, énekelt Párizsban és Montrealban is.

Nem érdemes egyetlen műfajba beskatulyázni, a népzene és a dzsessz mellett énekel Karády-dalokat, és nagysze
rűek gyermeklemezei, Gingalló című albuma is kiváló.

Legjobb barátnője a szintén nagyon tehetséges és népszerű Palya Bea, a kapcsolatuk mélyebb is barátságnál, több mint tíz évvel ezelőtt testvérekké fogadták egymást. Szalóki Ági fontosnak tartja, hogy megemlítsék róla, hogy cigány származású, és sokat tett érte, hogy felkutassa gyökereit. Gyakran jár Erdélybe hagyományt kutatni és ápolni.

 

Szalóki Ági

1982-1983 környékén kezdett a népzene iránt érdeklődni. Általános iskolai tanulmányait a VI. kerületi Tóth Aladár Zeneiskolában kezdte 1985-ben. 1990-1996 között a budafoki Nádasdy Kálmán Zeneiskola tanulója volt. Középiskolai tanulmányait a fővárosi ELTE Radnóti Miklós Gimnáziumban végezte. 1996-ban találkozott először élő népzenével. 1999-től a Besh o droM zenekarral turnézik. 2004 óta szólóban is énekel.