2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Mihál szerint a helyi vállalkozások oldhatják meg a romaproblémát
2010. 10. 15. 00:00

"Megnéztem, miként lehet együttműködni a roma közösségekkel, úgy érzem, ez egy nagyon jó példa, és Szlovákiában mindenhol alkalmazni lehetne" - jelentette ki Mihál Szepesgörgőn.

"Megnéztem, miként lehet együttműködni a roma közösségekkel, úgy érzem, ez egy nagyon jó példa, és Szlovákiában mindenhol alkalmazni lehetne" - jelentette ki Mihál Szepesgörgőn. A községben létrehoztak egy központi vállalatot, ahol mintegy húsz személyt foglalkoztatnak. A kis üzemben különféle használati tárgyakat gyártanak, méghozzá nyereséggel - a tárcavezető szerint mindez a helyi polgármester érdeme, aki küzd a munkanélküliség és a romák problémái ellen.

"Ez mindenképpen egy nagyon pozitív példája annak, miként lehet saját erőből foglalkoztatni a helyi lakosokat, nem pedig az állam segítségével"  - fűzte hozzá a miniszter. A szepesgörgői vállalat már tíz éve működik.

Vladimírt Ledecký, a település polgármestere szerint a vállalkozás sikere abban rejlik, hogy mindent saját forrásból finanszíroznak. "A saját pénzét becsüli meg az ember a legjobban" - vélekedett. A kis üzem leginkább roma munkásokat alkalmaz, valamint olyan személyeket, akik nehezen találnának más munkát. Elsősorban asztalos- és ácsmunkákkal foglalkoznak, emléktárgyakat és hordókat készítenek.

"A vállalatarról szól, hogy a haszon, amit termel, nem községi célokra kerül felhasználásra, hanem új gépeket, technológiákat veszünk rajta, próbálunk fejleszteni és terjeszkedni" - mondta el a polgármester, aki szerint évente két-három új munkaerőt képesek alkalmazni ezzel a módszerrel.