HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Balog: A romastratégia a magyar uniós elnökség középpontjában lesz

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  balog
2010 Október 13    Forrás: InfoRádió


Ez a cikk archív

A romastratégia a jövő évi magyar uniós elnökség egyik központi témája lesz - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. Balog Zoltán kiemelte: a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása nemcsak etnikai, hanem társadalmi és gazdasági kérdés is.

Hirdetmény
Szemléletváltásra van szükség a szociális ellátórendszerben - vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

Balog Zoltán kifejtette: a szociálpolitika arról szól, hogy az állam ad azoknak az embereknek valamit, akik nem tudják magukat ellátni, de ez nem megoldás, hiszen a segélyből nem lehet jól élni. A segélyre várás helyett arra lenne szükség, hogy az emberek rádöbbenjenek: maguk felelősek az életükért, és például annyi gyereket vállalnak, amennyit el is tudnak tartani tisztességesen - emelte ki az államtitkár, aki szerint fontos társadalompolitikai feladat ennek a szemléletnek az elterjesztése.

Az uniós támogatások alapvető célja, hogy a társadalmi integrációt segítse elő, és ne legyenek olyan óriási különbségek, mint jelenleg Magyarországon - közölte Balog Zoltán. Az államtitkár szerint ugyanakkor a támogatott program mellett a mentorálás is nagy jelentőséggel bír. Az egyházak, önkéntesek, civilek és szakemberek a kulcsszereplők, nekik kell a reményteleneket motiválni, felébreszteni bennük a hitet, hogy érdemes a sorsukon változtatni. Az ember segítséget kap, de rajta múlik végső soron, hogy mit tesz a változásért - fejtette ki.

A hátrányos helyzetűek felzárkóztatása nemcsak etnikai, hanem társadalmi és gazdasági kérdés is, bár Nyugat-Európában ezt nem mindenhol így értékelik - emelte ki Balog Zoltán, hangsúlyozva, hogy a mélyszegénységben élők legfeljebb fele roma Magyarországon.

A képzetlenek munkaerőpiacról való kiszorulása részben látható Nyugat-Európában is, azokban az országokban is szükség van stratégiára, de itthon ez a probléma halmozottan jelentkezik a rendszerváltozás negatív hatásai, köztük a munkaerőpiac összeomlása miatt - fejtette ki az államtitkár.

Balog Zoltán úgy vélekedett: olyan közös gazdaságfejlesztési programot kell kidolgozni, ami a hátrányos helyzetű térségeket bekapcsolja az ország és Európa vérkeringésébe, ez pedig közös európai stratégia nélkül nem fog menni.

Meg kell próbálni elérni egy olyan modell kialakítását, amelyben Európa egyik része átmenetileg nagyobb terhet vállal azért, hogy ezeket a problémákat kezelhessék az unió néhány országában - mondta az államtitkár. Balog Zoltán hangsúlyozta: a jövő évi magyar uniós elnökség középpontjába állítják a romastratégia ügyét.

Itt lesz a lehetőség, hogy a probléma oldaláról áttérjünk a megoldáshoz, vannak megoldási javaslatok, amelyekhez partnereket várunk. Megvan a komoly tudás a kérdés kezeléséhez, ezt fel kell használni - fejtette ki.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint.


Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 7 hozzászólás érkezett.

#7   tulpica  | 2010 Október 17 14:53:46 like(0) dislike(0)

Kissé ellentmondásos vagy Romungro! A szebb jövöt kívánságról nem túl szerencsés asszociációm támad.

A sok gyermek vállalásáról annyit, hogy nem kéne elfelejteni, hogy a XXI.században élünk! Bárhogyan is akarjuk megmagyarázni a cigányság elmaradottságát, ne felejtsük el, hogy a fejlödés ránk is hatással van, hiszen nem egy önálló, elszigetelt országban élünk az ókorban, hanem kisebbségként a jelenben, egy többségi kulturában, társadalmi, gazdasági és politikai környezetben. Egy országot persze mindig jellemez, hogy hogyan bánik a kisebbségeivel, mennyire tolerálja a szubkulturális megnyilvánulásokat, és mennyire segíti a közösség boldogulását, vagyis milyen az integrációs stratégiája. Ebben sajnos vannak elmaradásai hazánknak. Söt egyre rosszabb a helyzet, mióta legitimitást kapott a nyílt cigánygyülölet a Jobbik frontvonalán.

A rendszerváltást követöen nagyon sok alacsony iskolai végzettségü ember került az utcára, cigány, nem cigány egyaránt. Arányaiban persze több cigányról beszélhetünk, hiszen azok a gazdasági ágazatok szüntek meg, amelyek felszívták a képzetlen munkaeröt. Ezt követöen nem volt az országnak foglalkoztatáspolitikája, hiszen a két éves munkanélküli járadékot nem nevezhetjük annak. Majd amikor rájöttek, hogy nem lesz ez így jó, olyan szakmai képzéseket indítottak, mint kosárfonó, szönyegszövö, amelyek már akkor sem voltak piacképesek. Közben a munkanélküli cigányok, és nem cigányok berendezkedtek a segélytipusú ellátásokra, ami tulajdonképpen konzerválta a szegénységüket. És közben eltelt 20 év, és jószerével csak rosszabb lett a helyzet. Azt gondolom ez a folyamat már senki elött nem titok, de azt állítani, hogy azért küldték el a cigányokat a munkahelyekröl, mert nem cigányt vettek fel a helyükre, igaztalan állítás. Amolyan igazi cigánynacionalista túlzás.

Csak azt próbálom neked megmagyrázni, hogy véleményem szerint nekünk cigányoknak is van egyéni felelösségünk a jövönk alakításában, hiszen számos jópélda van, akik ki tudtak törni, akik ma is dolgoznak, akik tanulnak, stb. De vannak cigányok, akik mindig csak másra mutogatnak, s közben a kisújjukat sem hajéandóak (különbség a képességtöl) megmozdítani a jobb élet reményében.

Ja, és tényleg meg akarok felelni. A lányaimnak, a szüleimnek, a barátaimnak, és azoknak a cigányoknak, akikért dolgozom. Ez tényleg nagy bün!

#6   romungro  | 2010 Október 15 19:12:24 like(0) dislike(0)

Ha szociális szakember vagy, akkor azt is tudnod kellene, hogy a mély szegénységben élők nem arról nevezetesek sehol a világban, hogy egy gyerek van a családban. A te filozófiád szerint, a cigányság már rég kihalt volna, hiszen mindig is a mély szegénységben élt. A cigányság a történelme során a II. világháborút követően került ebből ki, és lépett a polgárosodás útjára, persze akkor sem mindenki. A rendszerváltást megelőzően a cigányságot a munkavilágába integrálták, és ezen keresztül a társadalomba. De rendszerváltást követően a cigányok voltak azok, akiket már a legelső körben kirúgtak azért, hogy a nem cigányoknak legyen munkájuk. Persze majd most is lesznek olyan cigányok akiket majd a kirakatba raknak, és úgy mutogatnak mint egy ufót. Érzem az írásodból,hogy görcsösen igyekezel megfelelni a körülötted élő nem cigány embereknek. A zsidók között is voltak olyan emberek akik saját magát a zsidóságot hibáztatták a meghurcoltatásukért. Szégyelték is magukat a világháború után, már ha túl élték. Én szebb jövőt kívánok neked!

#5   tulpica  | 2010 Október 15 08:29:16 like(0) dislike(0)

Romungro! Ne prejudikálj, és főleg ne személyeskedj!

Szociális szakember vagyok, s egy olyan területén dolgozom a "sajátjaimért", ami nem hogy díszcigánnyá tenne, ahogy fogalmaztál, henem egyenesen az elfogadás élharcosává formált. A véleményem tapasztalatalapú! Látok, érzek éppen elég igazságtalanságot, bántalmat, amit a társadalom egy részének az előítéletessége okoz, de a tisztánlátást nem segíti a cigánynacionalizmus! Látni kell a tényeket, a problémákat mind két oldalon, mert hogy vannak! Azokat illik megfogalmazni, főleg egy felelős pozícióban, mert csak úgy tudunk hatékony és eredményes megoldásokat keresni, véghezvinni. Ne avassuk szentté a cigányokat, és ne mentegessük a kialakult cigánygyűlöletért a nem cigányokat, és persze fordítva sem szerencsés. A cigányok kapcsán nem szeretünk egyéni felelősségről beszélni, pedig kellene! Nem játszhatjuk mindig az áldozat szerepét, nem rendezkedhetünk be mindig a "másodlagos állampolgárságra", a fejlődésért magunknak is tenni kell valamit.

Igen az esélytelenség, a mélyszegénység, a kilátástalanság sokkal nagyobb mértékben súlytja arányaiban a cigányokat, mint a nem cigányokat. Azt is tudjuk, hogy az évtizedek, évszázadok során, de főleg a rendszerváltást követően mi vezetett a cigányok többségének kirekesztettségéhez. De a sorozatos hibák fejreolvasásán már túl kellene lépni, és a jelenben kellene keresni a megoldást. Persze nincs varázsütés, ami egyszer s mindenkorra eltűnteti egyes nem cigányokból az előítéletet velünk szemben, és azonnal munkát ajánl, szeretné ha a gyereke a mi gyerekünk mellé ülne a suliban, vagy szívesen venne házat az én házam mellett, stb., de nem a folytonos "rasszista kiáltással" kellene a sérelmeket kezelni. Néha a pozitív kritikát be kellene fogadni, s nem rögtön ellenségképet látni, ha valaki a cigányok egyéni felelősségét is megpendíti.

#4   romungro  | 2010 Október 14 20:42:39 like(1) dislike(0)

 Kedves tulpica! Én úgy gondolom, hogy te túl sok könyvet olvastál el azokból amit a gádzsók írtak pont azért, hogy olyan megtévesztett cigány értelmiségiek legyenek mint te. Ne hagyd, hogy bármiféle politika csináló kihasználjon, és a cigányok ellen fordítson. Volt erre példa épp elég az elmúlt 20 évben. Én nem értettem félre semmit abból, amit az államtitkár mondott. Úgy látom te is valami "dísz cigánnyá" akarsz válni. Ne add el magad! Légy büszke arra ami vagy!

#3   tulpica  | 2010 Október 14 08:47:34 like(0) dislike(0)

Romungro (egyébként én is az vagyok) félreérted az államtitkár szavait. Nem egy szociológiai kutatás bizonyítottam már, hogy a hátrányoshelyzetű, mélyszegénységben élő családokban a gyermekvállalási hajlandóság, kedv, potencia, vagy nevezzük születésszámnak, sokkal nagyobb mértékű, mint ami abban a szociális és anyagi helyzetben "kívánatos" lenne. Ennek a túlzott gyermekvállalásnak a kulturális és tradícionális okai mellett még számos oka van. Nincs pénzük a születésszabályozásra, családtervezésre, magyarul fogamzásgátlókra, a korai társaskapcsolatok kialakulása, vagyis a nagyon fiatalkorban történő elhálás, és amit ritkán szoktak emlegetni, de véleményem szerint a legnagyobb kiváltó ok, az a sikerélmények hiánya munkában, tanulásban. Hogy mit is értek ez alatt. Egy olyan családban, ahol a szülők dolgoznak, a gyerekek tanulnak, magától érthetődő, hogy jövőkép formálódik, célokat tűznek ki maguk elé, aminek a legnyagyobb motívációja az egyén sikerélményeinek vágya. De az a gyerek, akinek mind ez a mikrokörnyezetében nem természetes, vagyis a szülők nem dolgoznak, nem érték a családban a tanulás, örökké a nincstelenségben tengődik, hamar megkeresi az adott környezetben számára örömöt, sikereket hozó helyzeteket. A családalapítás, gyermeknemzés egy ilyen sikerélmény.

A fentiek alapján az is tiszta sor, hogy az ilyen deprivált környezetben újratermelődik a szegénység, ami mégis kinek jó?! Nem jó a gyereknek, nem jó a családnak, nem jó a társadalomnak. És hogy hogyan lehet a családtervezési stratégiákon változtatni, véleményem szerint csakis úgy, ha ezeknek az embereknek alternatívát tud nyújtani a társadalom. Munka, tanulás, egyenlő esélyek, stb. Hát ettől még nagyon messze állunk. És valljuk be őszintén magunk között, hogy néhány cigány embernek újra kéne születnie ahhoz, hogy a fejlődést képes legyen befogadni.

Nem jobb a helyzet a nem cigányok oldalán sem. Csak ott többnyire fordított a helyzet. Kevés a születésszám. És miért, mert egy nyaralás, egy autó, vagy éppen az alkalmazkodás hiánya, a szingli életforma előnybehelyezése, mind, mind előbbrevaló a gyermekvállalásnál. A külsőségek! Ezek számítanak a leginkább, s a belső értékek egyre inkább háttérbeszorulnak, az erkölcsi határok pedig kitolódnak a fiataloknál.

Szóval nem haladunk jó irányba! Gyakran halljuk azt is, hogy lassan már a cigányok lesznek többen. Igen, sanszos, de miért?! Véleményem szerint a jövőben nem a romák száma fog drasztikusan nőni, hanem a nem romák száma fog drasztikusan csökkenni. ezért lesz arányváltozás.

Szóval Balognak igaza van abban, hogy felelősen kell gondolkodni akkor, amikor gyermeket vállalunk.

#2   romungro  | 2010 Október 13 18:51:16 like(1) dislike(0)

Balogh Zoltán államtitkár úr furcsa módját ajánlja a fogyatkozó magyar honfitársainak a nemzet fogyás megakadályozására. Ugyan is azt mondja, hogy mindenki annyi gyermeket vállaljon, amennyit tisztességesen eltud tartani. Először is, neki mit jelent az, hogy tisztességesen. a mai Magyarországon több mint három millióan élnek a létminimum alatt. Akkor ezek az emberek ne vállaljanak gyermeket? A minimálbérből élők kb.60.000.Ft nettó fizetést kapnak. Ez az összeg egy ember fent tartására is kevés. Akkor ezek az emberek se vállaljanak gyermeket? Mennyi jövedelem felett tartja kívánatosnak az államtitkár úr a gyermekvállalást? A cigányság 90%-a munkanélküli. Ebbe a 90%-ba beletartoznak a szakképzet cigányok is. Akkor a cigányok egyáltalán ne vállaljanak gyereket? Szomorúsággal tölt el, hogy  egy keresztény egyházi ember szájából ilyen megközelítést hall vagy olvas az ember. Az Államtitkár úrban a keresztény ember fölé kerekedett a politikus. Ezzel majd egyszer el kell számolnia a teremtő előtt neki is.

#1   romungro  | 2010 Október 13 18:33:35 like(0) dislike(0)


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt