2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Balog: A romastratégia a magyar uniós elnökség középpontjában lesz
2010. 10. 13. 00:00

Az uniós támogatások alapvető célja, hogy a társadalmi integrációt segítse elő, és ne legyenek olyan óriási különbségek, mint jelenleg Magyarországon - közölte Balog Zoltán.

Szemléletváltásra van szükség a szociális ellátórendszerben - vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

Balog Zoltán kifejtette: a szociálpolitika arról szól, hogy az állam ad azoknak az embereknek valamit, akik nem tudják magukat ellátni, de ez nem megoldás, hiszen a segélyből nem lehet jól élni. A segélyre várás helyett arra lenne szükség, hogy az emberek rádöbbenjenek: maguk felelősek az életükért, és például annyi gyereket vállalnak, amennyit el is tudnak tartani tisztességesen - emelte ki az államtitkár, aki szerint fontos társadalompolitikai feladat ennek a szemléletnek az elterjesztése.

Az uniós támogatások alapvető célja, hogy a társadalmi integrációt segítse elő, és ne legyenek olyan óriási különbségek, mint jelenleg Magyarországon - közölte Balog Zoltán. Az államtitkár szerint ugyanakkor a támogatott program mellett a mentorálás is nagy jelentőséggel bír. Az egyházak, önkéntesek, civilek és szakemberek a kulcsszereplők, nekik kell a reményteleneket motiválni, felébreszteni bennük a hitet, hogy érdemes a sorsukon változtatni. Az ember segítséget kap, de rajta múlik végső soron, hogy mit tesz a változásért - fejtette ki.

A hátrányos helyzetűek felzárkóztatása nemcsak etnikai, hanem társadalmi és gazdasági kérdés is, bár Nyugat-Európában ezt nem mindenhol így értékelik - emelte ki Balog Zoltán, hangsúlyozva, hogy a mélyszegénységben élők legfeljebb fele roma Magyarországon.

A képzetlenek munkaerőpiacról való kiszorulása részben látható Nyugat-Európában is, azokban az országokban is szükség van stratégiára, de itthon ez a probléma halmozottan jelentkezik a rendszerváltozás negatív hatásai, köztük a munkaerőpiac összeomlása miatt - fejtette ki az államtitkár.

Balog Zoltán úgy vélekedett: olyan közös gazdaságfejlesztési programot kell kidolgozni, ami a hátrányos helyzetű térségeket bekapcsolja az ország és Európa vérkeringésébe, ez pedig közös európai stratégia nélkül nem fog menni.

Meg kell próbálni elérni egy olyan modell kialakítását, amelyben Európa egyik része átmenetileg nagyobb terhet vállal azért, hogy ezeket a problémákat kezelhessék az unió néhány országában - mondta az államtitkár. Balog Zoltán hangsúlyozta: a jövő évi magyar uniós elnökség középpontjába állítják a romastratégia ügyét.

Itt lesz a lehetőség, hogy a probléma oldaláról áttérjünk a megoldáshoz, vannak megoldási javaslatok, amelyekhez partnereket várunk. Megvan a komoly tudás a kérdés kezeléséhez, ezt fel kell használni - fejtette ki.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint.